Yazmayı Sevmeyen Çocuğun Hikâyesi
Kalem tutmayı sevmeyen ve yazı yazmaktan hoşlanmayan çocukların ruh halini iyi yansıtan, ancak bu sorunlarla nasıl başa çıkılacağını da gösteren bir kitap, Yazmayı Sevmeyen Çocuğun Hikâyesi. Kitabın en önemli etkileri: Yazı yazmak için hayal gücünün gerekliliğini göstermesi, hayal kurma ve betimleme becerilerini geliştirmede fikir vermesidir.
Samuele, yazmayı sevmeyen, dikkati dağınık ve hareketli bir çocuktur. Bir gün öğretmeni, tatilde neler yaptıklarını anlatan bir kompozisyon yazmalarını ister. Samuele için bu ödev çok zordur. Çünkü uzun süre oturmak ve yazmak ona göre değildir. Onun bu halini gören, her gün tepesini kemirdiği tükenmez kalemi Gigia dile gelir. Kısa sürede dost olurlar. Samuele, kaleminin yardımıyla kompozisyonunu çabucak yazar. Onların arasındaki iletişimi gören diğer kalemler de kendi sahipleri olan çocuklarla arkadaş olurlar. Biri hariç. Kibirli bir kalem olan Aristos, kalemlerle çocukların arkadaşlığını engellemek ister, ama başarılı olamaz.
Kitabın genel konusu bu kadar, ancak içeriği zenginleştiren detayları mevcuttur: Samuele ve Gigia’nın birlikte yazdıkları kompozisyon kitabın içeriğine serpiştirilerek onların konuşmaları aralarına yerleştirilmiştir. Olaylara ilişkin çizimlerin yer aldığı kitap, görsel olarak da tatmin edici. Kitabın başında içeriğinde geçen yabancı isimlerin söylenişleri belirtilmiş ki bu, hikâyeyi okuyan çocuklar için büyük kolaylık. (Bunu, çocuk yayınevleri, çeviri kitapların tamamında uygulasa ne güzel olur…)
Kitabın son bölümünde de tükenmez kalemin nasıl icat edildiği anlatılarak, kitap bütünlüğü sağlanmış.
Akıcılık olarak, çocuk gözüyle bakıldığında uzun cümlelerin varlığı onlar için akıcı bir okuma sağlamayabilir. Okuma becerisi gelişmiş çocuklar için daha etkili olacağını düşünüyorum.
Bana kalırsa bu kitabı çocuklardan ziyade yetişkinler birkaç kez okumalı. Sonra yazı yazmayı sevmeyen çocuğu karşısına alıp birlikte hayal kurarak yazmaya başlamalılar. Biraz hayal gücü, biraz esin; İşte yazı yazıldı bile.
Hikâyenin sonunda o gün kompozisyon yazan çocukların büyüdüklerinde neler yaptıklarını anlatan bölüm hoştu. Çocuklara fırsat vermenin ve hayal güçlerini özgür bırakmanın, onları mutlu ederek yapılmaz sanılan becerileri denemeleri için kapı açacağı gibi aynı zamanda büyüdüklerinde mutlu ve başarılı yetişkinler olacaklarını da ifade etmektedir.
Çocuklarınızla birlikte bol okumalı büyümeler dilerim.
Yazmayı Sevmeyen Çocuğun Hikâyesi
Miriam Dubini
Yapı Kredi Yayınları
Türkçesi: Filiz Özdem
Resimleyen: Francesca Carabelli
71 Sayfa, 2015
Yaş:8+
5