Türlerine göre akıcı yazan yazarlar
Hepimiz sıkıldığımız bunaldığımız bir dönemde elimize aldığımızda bitiverecek, bizi dertlerimizden uzaklaştıracak akıcı kitaplar ararız. Hatta arkadaşlarımıza, yakınlarımıza, takip ettiğimiz kitap hesaplarımıza sorarız. “Bana akıcı bir kitap önerir misin?” İşte en azından benim tarzımda okuyan kişilere rehber niteliğinde olsun diye küçük bir yazı yazmaya karar verdim. Ama tek tek kitaplar üzerinden değil de yazarlar üzerinden gittim.
Bana bu soru geldiğinde öncelikle hangi tür okumak istediğini sorarım. Bu yüzden umarım okumak isteyebileceğiniz tüm türleri kapsayan bir yazı olmuştur.
Fantastik
(Elbette benim aklıma fantastik denilince Harry Potter geliyor. Ama bir yazarın tüm kitaplarını kapsayacak şekilde düşüneceğimden J.K.Rowling’i buraya alamayacağım maalesef. )
Kerstin Gier
Aşk tüm zamanların içinden geçer ve Silber serisi ele alındığında bırakılmayan fantastik seriler. İki seri birbiriyle alakasız ama ikisi de aynı açlıkla kendini okutturuyor. Elinize alıp bir iki sayfa ilerledikten sonra kitabı yutmamanız mümkün değil. Yani hem akıcı hem de fantastik okumak istiyorsanız yazarınız Kerstin Gier’dir. Kitapları Pegasus Yayınları’ndan çıkıyor.
Tarihi Aşk
Julia Quinn
Birkaç kişinin Judith Mcnaught dururken neden Julia Quinn dediğini duyar gibiyim. Ama maalesef tarihi aşkta Judith daha derin ve daha gerçekçi yazsa da akıcılık konusunda kimse Julia Quinn’i geçemez. Belki burada yazacağım tüm kitaplar içinde en akıcı yazan kişidir. Esprili dili, olayların sonunun belli olmasına rağmen kendini okutturan eklemeleriyle müthiş bir yazar. Kitapları Epsilon Yayınları’ndan çıkıyor.
Polisiye
Agatha Christie
Polisiyenin kraliçesi. Sherlock Holmes her daim favorim olsa da Agatha akıcılık konusunda bence Arthur Conan Doyle’un bir tık üstünde. Okuyucuya kitap boyunca bir dedektif olma fırsatı da veriyor üstelik. Ama Holmes kitaplarında sadece bir dedektifi gözlemlemek ve yaptıklarına hayran olmak zorundayız. Agatha kitabın içinde bir dedektif olsa dahi bize gözlem ve tahmin yapma zorunluluğu hissettiriyor. Zorla olayın içine dâhil ediyor. Ee bir kitabın içine girince zaten onu bitirmeden başından kalkmak da mümkün değil. Kitapları Altın Kitaplar’dan çıkıyor.
Romantik Komedi
Sophie Kinsella
Eski romantik komedicilerden kim kaldı? Aslında burada size eski yeni birçok isim dökerim. Jane Green, Marian Keyes, Emma Chase… gibi.
Ama eski ya da yeni hiç kimse Sophie’nin tarzına ulaşamaz. Onun kahkahalara boğduran karakterlerini başka hiçbir kitapta bulamazsınız. Üstelik kurguları da her seferinde tam ayarında olduğunda keyifle okuyacağınız zamanlar sizi bekler. Kitapları Artemis Yayınları’ndan çıkıyor.
Genç Yetişkin
Jamie McGuire
Bu türü ben açıkçası yeni yeni duymaya başladım. İki yıl öncesine kadar okuduğum kitabın genç yetişkin diye bir türe tabi olduğunu söyleyemezdim. Çünkü benim için sadece gençlik kitabı olurdu. Ama lise- üniversite yaş aralığında karakterlere sahip olan kitaplar artık genç yetişkin oluyor. Yanlış bilmiyorsam.
Elbette bu kitapların hoş bir yanı var. Hep aynı aşk hikâyelerine sahip olsalar da çok akıcı yazılmışlardır. Gençlik başımda duman şeklinde atışan, seven, ayrılan çiftleri okumak dönem dönem çok eğlenceli olabilir. Ben bu türü tanımaya Jamie ile başladığım için ve ondan sonra okuduğum tüm kitaplar onun bir kopyası gibi geldiği için Jamie Mcquire diyorum. Kitapları Yabancı Yayınları’ndan çıkıyor.
Colleen Hoover’ı da buraya sıkıştırmadan gitmek istemem açıkçası. Kitapları Epsilon Yayınları’ndan çıkıyor.
Modern Klasik
Stefan Zweig – Mihail Bulgakov
Klasikler. Korktuğumuz korkutulduğumuz bu kitapların şu yukarıda saydığım birçok kitaptan daha akıcı yazıldığını söyleyebilirim. Yıllarca uzak durmuşsanız tanışma zamanınız gelmiştir.
İki yazar koydum bu sefer. Zweig bazı kitaplarında kadına yaklaşımı açısından beni deli etse de en akıcı dile sahip yazarlardan olduğunu gizleyemem. Üstelik belki basit bir kitabı alıp hızla okuyup sadece keyifli vakit geçirdiğinizi düşünürken bir Zweig ya da Bulgakov kitabı okuduğunuzda her yönden doyduğunuzu, ruhunuzun rahata erdiğini hissedersiniz. Çeşitli yayınevlerinde kitapları olsa da en sık Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkıyor.
Klasik
Jane Austen – Charlotte Bronte
Sadece kadın yazarları seçerek kesinlikle torpil yapmıyorum ama belki de kendime daha yakın gördüğüm için düşüncelerini Tolstoy ya da Dostoyevski’den daha çok benimseyebildiğim için bana daha akıcı geliyor olabilirler.
Kurguları heyecanlı ve hareketli bir yapıda da olsa sakin ve gündelik bir yapıda da olsa her cümlesi bir anlam taşıyor. Öylesine yazılmamış olduğundan anlayarak, devamını merak ederek, kendinizi doğrulama ihtiyacı hissederek okuyorsunuz. Klasik olduklarından çoğu yayınevinde kitapları var. Ama benim tercihim genelde kapakları ve tasarımı yüzünden Kırmızı Kedi Yayınları oluyor.
Türk Edebiyatı
Reşat Nuri Güntekin – Peyami Safa
Son zamanlarda dizilere çevrilen kurgularının mükemmelliğinden anlaşılacağı gibi akıcı, heyecanlı ve yaratıcı bir anlatımları vardır. Yoksa sezonlarca süren haftalık 90 dakika bir diziye çevrilmeleri mümkün olmazdı. Sırf bu bile onların kitaplarının nasıl heyecanla ve merakla okunduğunun göstergesidir. Kitapları birçok yayınevinden çıkıyor. Benim tercihim İletişim ya da Ötüken Yayınları.
Günümüzde hangi yazarlar akıcı derseniz bir isim vermekte zorlanırım. Çünkü çok iyi yazan birçok yazar var. Ama yine de en çok övüleni ve sevileni dahi olsa bir günümüzdeki bir Türk yazarı akıcı yazıp yazmadığı gibi bir kriterle ölçemem. Çünkü hala üretmeye ve beni şaşırtmaya devam ediyorlar.
Sürrealist Kurgu
Haruki Murakami
Murakami’nin kitaplarının ne tür olduğunu ben de bilmiyordum. Özellikle baktım. Türkçe olarak Gerçeküstücülük diyebiliriz. Ve kitaplarına, onların konusuna çok uyan bir isim olduğunu düşünüyorum. Murakami’nin sihirli bir dili vardır. Karakterin uyanmasını, banyo yapmasını, çay için su koymasını, tuvalete gitmesini bile size ağzı açık okutturabilir. Çok kalın kitaplar yazar ama okurken sizi hiç yormaz. Çünkü sizi çoktan paralel bir evrene götürmüştür bile. Ve o evrende size hiçbir şey garip gelmez. Kitapları Doğan Kitap’tan çıkıyor.
Roman
Marc Levy
Hangi kategoriye koyacağımı bilemediğim bir yazar. Benim en sevdiğim ve ne yazsa asla kaçırmadan okuyacağım bir yazar aynı zamanda. İmrendiğim özelliği her türden yazması. Fantastik kitapları da vardır, dostluğu, aşkı anlatan kitapları da, savaşı anlatan kitapları da vardır, aksiyonu, astronomiyi, arkeolojiyi anlatan polisiye kitapları da. Nereye koysam bilemediğim bu yazarı kalbimin köşesine koyuyorum. Annesinin İzmirli olmasıyla sevindiğim Fransız yazar bir kitabında sözde ermeni katliamından ağır bir şekilde bahsedince içim biraz burulmuş olsa da her insanın, çok iyi bir yazar dahi olsa, biraz araştırmadan bir şeylere ön yargılı yaklaşabileceğini ve belki ileride hatasını anlayabileceğini düşünüyorum. Her kitabını gözüm kapalı tavsiye ederim. Keşke size “Gelecek Sefere” den başlayın diyebilseydim ama satışı şu an yok. Yıllardır yeni tasarımla çıkarılacağı söyleniyor ama çıkmıyor. Kitaplar Can Yayınları’ndan çıkıyor.