Türkiye, yerli film üretiminde Avrupa’nın zirvesinde.
Her ülke kendi filmini izlemek istiyor’ deniyor. Sadece bizde değil, dünyanın eğilimi böyle. Hollywood eski keyfinde değil. Kapitalizm akıllı, “Biz de sizin dilde film çekeriz” diyerek örgütleniyor. Bu işin uzmanı, Koreliler. Mesela bu işin piri, CJ CGV şirketi, Türkiye’de 800 milyon dolara Mars Sinema ları’nı satın aldı, tam 83 sinema salonu… Şimdi burada, “Benim çektiğim Türk filmleri oynayacak” diyecek. Hollywood biter, Koreli gelir durumu.
Kendi starlarını görmek istiyor
“Vatandaş, kendi filmini izlemek ve starını görmek istiyor”. Bu lafı, Güney Koreliler söylüyor. ‘Ortak yapım uzmanı’ da diyebiliriz. Mesela bu dev kuruluşun bir de yapım ayağı var CJE&E… ‘Miss Granny’ isimli filmin uyarlamaları, Kore’de 55 milyon dolar, Çin’de 54 milyon dolar ve Vietnam’da
4.4 milyon dolar hasılat elde etmiş. Sekiz ülkede o piyasalara film (Amerika dahil) üretiyor. Yaparken Kore sinemasını gözetiyor. ‘Ortak yapım’ ya da ‘uyarlama’ adı altında…
Bir Türk’ün gişe rekoru
Bu arada belirteyim, bu uyarlama olayı, Avrupa’da da iş görüyor. ‘Fack Ju Göhte’ Alman komedi filmi… Senaryosunu yazan ve yöneten bir Türk, Bora Dağtekin… 7 milyondan fazla bilet satmış, okul komedisi bir yapım. İkincisi çekildi. İlk hafta, 18 milyon euro gişe yapmış. Meksika’da ‘No Manches Frida’ adıyla uyarlaması çekilmiş, 12 milyon dolar gelir elde etmiş. Biliyor muyuz?
Bir Fatih Akın var (!)
‘Miss Granny’ yerlisi
‘Miss Granny’ işi çok büyük. Sinema salonlarının yeni tekeli Koreliler, şimdi bu filmin yerlisini çekip, kapattıkları sinema salonlarında gösterecek. Haberi çıktı ama son durum nedir? Yeni bir gelişme okumadım. “Bizde para ve salon, sizde izleyici var” diyerek yerli filmlere görsel kalite getirebilir. Fakat ‘tekel’ olarak, bizim yerli yapım şirketlerine “Dur bakalım parayı verdim, düdüğü çalacağım” diyebilir Koreli kardeşler. Peki nasıl bir pazar Türkiye?
En çok yerli filmi biz üretiyoruz
Avrupa Birliği’nin televizyon, sinema, radyo vs. alanlarında çalışmalar yapan kuruluşu European Audiovisual Observatory’nin hazırladığı 2017 Avrupa sinema verileri, bizim açımızdan gayet iyi sonuçlar veriyor.
En çok yerli film üreten ülkeler sıralamasında birinciyiz. Oynayan yapımların yüzde 56’sı yerli. İkinci Fransa-İngiltere, (yüzde 37.4) üçüncü Finlandiya, (yüzde 27) dördüncü Almanya (yüzde 23.9)…
Bilet satışı idare eder
Avrupa’da bilet satışında birinci, Rusya (213.6 milyon adet). Biz yıllık 71.2 milyonla yedinci sıradayız. Bu verilerle Türkiye, boşuna Korelinin ilgisini çekmemiş.
(Sina Koloğlu/Milliyet)