Thales’ten Nietzsche’ye uzanan felsefi bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?
Felsefe deyince kalın kalın kitaplar, anlaşılması zor terimler, onlarca filozof ve görüşler gelse de akla, zor bir bilim değildir.
Felsefeyi dar bir kapsamda çerçeveye oturtmak çok zordur. “Felsefe nedir?” sorusuna her filozofun vereceği farklı ve zengin içerikte cevaplar olacaktır. Binlerce yıllık bilgi birikiminden edebiyatçılar da istifade etmiştir. Bilimsel gelişmelerin yakından takip edilmesi gibi birçok yazar felsefeyi de öğrenerek eserlerinde bir filozofa özgü evrensel eserler ortaya koymuştur.
Felsefi romanlar insan psikolojisini, düşünce biçimlerini, yaşamın amacını sorgulamaya yönelten edebi metinlerdir.
Bu sebeple de okuyucuya felsefeyi sevdirecek, anlamasını daha da önemlisi sorgulamasını sağlayacak 20 kitaba bakmanızı öneririz.
Franz Kafka – Dönüşüm
Kafka’nın “Dönüşüm” eseri bugün postmodern edebiyatın en sık işlediği “Yabancılaşma” kavramını işlemektedir. Kafka, eserini yazdığı günden bu yana birçok yazarın, insanın kendine yabancılaşma sorununu yazarlar felsefi boyutta ele alarak işlemişlerdir. İşine sadık ve çalışkan burjuva tipine karşı en büyük eleştirel edebi eserlerden birisidir. Çalışmak ekonomik refahı değil, bireysel sefaleti getirmiştir. Kapitalizm’in çalışma ahlakı insanların doğasına aykırı bir yapaylıktır. Gregor Samsa’nın kaderini hepimiz paylaşabiliriz.
5