Tarihteki En Başarılı İnsanların 8 Sabah Alışkanlığı
Büyük sanatçıların, düşünürlerin ve liderlerin nasıl başarılı olduğu daima merak konusudur. Neyi doğru yaptılar ve bu başarıyı ulaştılar? Ve eğer biz onların izinden gidersek, bizler de aynı sonuçları elde edebilir miyiz? Bu soruların cevaplarını araştırırken karşımıza çıkan alışkanlıklardan dikkat çekenleri tarihte başarıyı yakalayan kişilerin sabah rutinleri. Bu sabah alışkanlıkları ve çalışmaları dehalarının yalnızca küçük bir kısmını oluştursa da güne nasıl başladıkları yine de yaratım süreçlerinde elzem olduğu söylenebilir. Bu yazıda, 2019’da sizin de denemeye değer görebileceğiniz, dahilerin 8 basit sabah rutininden bahsedeceğiz.
1. Her Sabah Bir Karar Alın
Benjamin Franklin, düzen, tutum ve adaleti de kapsayan kendi için tanımladığı 13 erdeme sıkı sıkıya bağlı kaldı. Ve aynı titizlik ve düzen içinde bir günlük rutini takip etti. Her sabah saat beşte uyandı ve kendisine şu soruyu sordu: “Bugün ne işe yararım?” Otobiyografisinde, sabahları yaptıklarını şu şekilde tanımladı: “Uyan, temizlen ve Yüce İyiliğe seslen! Günün işini planla ve o gün için bir karar al; çalışmaya başla ve kahvaltı yap!” Bir planı olduğunda ve midesi dolduğunda, sallanan sandalye icat etmek veya yangınla mücadeleye yardım etmek gibi tipik Benjamin Franklin işlerine devam ederdi.
2. Yatakta Çalışın
Bu tam tersi bir etkiye sahipmiş gibi gelebilir ama eğer en zeki insanlarda işe yaradıysa işe yarıyor olmalı. Yataktan çalışmayı savunan bir kişi de Fransız yazar Voltaire’di. Yaşamı boyunca elliden fazla oyun yazan Voltaire bunlardan çoğunu da yatağının o rahatlığı ile kaleme almıştır. Buna rağmen tembellik doğasında yoktu. Aşırı kahve tüketiminin de yardımıyla (bir gün içinde 40-50 kupa) günde 18 saat çalışırdı. Bunun yanı sıra, İngiliz şair Edith Sitwell de sık sık yatakta çalışırdı ve bir açıklamasında “Tüm kadınlar haftada bir günü yatakta geçirmeli” diye belirtmiştir. İkna edilmeye hala ihtiyacınız varsa Winston Churcill’i de örnek olarak verebiliriz. Her sabah yatakta saatler harcayan Churcill, yemeğini yatakta yer, sigarasını içer, gazetesini okur ve özel sekreterlerine yazılarını yatarken yazdırırdı.
3. Kendinizi Şımartın
Güne iyi bir şekilde başlamak istiyorsanız, size mutluluk veren, güveninizi yerine getiren ya da sizi rahatlatan bir şey yapın. Sigmund Freud her gün berberini çağırır ve sakalına şekil verdirirdi. Hem Napoleon Bonaparte hem Wolfgang Amadeus Mozart da uzun bir giyinme sürece sahipti. Napoleon yıkanırken genellikle lavanta sürer ve Mozart giyinmek için bir saatini harcardı. Elbette hazırlanma güne başlamak için tek iyi yol değil. İyi bir müzik dinleyebilir, koşu yapabilir, ya da bir bardak kahveyi tadını çıkararak içebilirsiniz, kendinizi iyi hissetmenizi ne sağlıyorsa onu yapabilirsiniz.
4. Yürüyüş yapın
Charles Darwin güne düşünme yolunda bir gezinti ile başlardı. Darwin bilimsel sorunlarını da ele aldığı bu gezintilerde beyninin motor ve duyusal bölgelerini aynı anda harekete geçirmiş oluyordu. Sabah yürüyüşü ayrıca yeni fikirler üretebilmeyi de sağlar. Georgia O’Keeffe de benzer bir alışkanlığa sahipti, şafakta uyanır, yatağında çayını içer ve biraz yürüyüş yapardı. Yanında çıngırak yılanlarını kovmak için de kullandığı bir baston taşıdığı da söylenir.
5. Ya da fiziksel başka bir şey yapın
Yürüyüş size göre değilse, zıplayarak güne başlamayı veya başka bir egzersizi deneyin. İsveç-Fransız mimar Le Corbusier sabah altıda kalkıp her sabah 45 dakika jimnastik yapardı. İngiliz yazar ve komedyen P. G. Wodehouse da sabah erkenden kalkıp jimnastik yapanlardan. Ancak ardından pipo içer, öğle yemeğinden önce ve akşam yemeğinden önce iki bardak da martini içerdi yani pek de sağlık konusunda örnek alınması gerektiği söylenemez. Geleneksel yöntemleri sevmiyorsanız yaratıcı olmaktan çekinmeyin. Başkan Herbert Hoover ve doktoru her sabah yedide oynadıkları Hooverball adını verdikleri bir spor icat ettiler.
6. Ellerini Kirletmekten Kaçınma
1850’de Moby-Dick yazarı Herman Melville 160 dönümlük bir çiftlik satın aldı ve Arrowhead adını verdi. Çifliğin bakımıyla kişisel olarak ilgilendi ve saat sekizde kalkarak atları ve inekleri besledi. Daha sonra kahvaltısını yapıp yazmaya başlardı. Bir çiftliğiniz yoksa, küçük bir sebze veya çiçek bahçesi de size keyif verecektir. Oz Büyücüsü yazarı L. Frank Baum 8’de kalkar, kahvaltısını yapar ve direk ödül alan kirizantem çiçekleri ile ilgilenirdi. Evi ve bahçesine ‘Ozcot’ adını vermişti.
7. Meditasyon Yapın
Aydınlanma dönemi düşünürü İmmanuel Kant’ın sabah düzeninde sessizce düşünmeye yer vermesi şaşırtıcı olmasa gerek. Sabah beşte uyanır, bir veya iki fincan çay ve piposunu içerdi ve bunları tamamen sessiz ve meditasyon süresi içinde tamamlardı. Meditasyonun bilimsel olarak da faydaları olduğu belirtiliyor ve stresiz azalttığı söyleniyor. Sabah gözlerinizi açar açmaz ne yapacağınıza kafanızı takıyorsanız, Kant’ın yöntemi güne başlamak için uygun bir yol olabilir.
8. Zihninizi Canlandırın
Jane Austen sabah ilk iş piano çalar ve diğer aile üyelerini uyandırırdı. İngiliz-Amerikan şair W.H. Auden çapraz bulmaca ile güne başlardı. John Quincy Adams’tan Theodore Roosevelt’e sayısız siyasi lider de sabahları okumaya ayırırdı. (Roosevelt, söylendiğine göre, kahvaltıdan önce bir kitap bitirirdi.) İçerikleri ne olursa olsun, okumanın aklın kaynağı olduğu ve bilginin güç olduğunu çok iyi biliyorlardı.