Stephen Hawking’in Evrendeki Kısa Tarihi
1942’de doğan Stephen Hawking, 1960 yılında ALS hastalığı sebebiyle sinir hücrelerinin felce uğramasıyla fiziksel olarak hareket edemez hale gelmiştir. Deha kabul edilen zekası ile Quantum fiziği ve kara delikler üzerine yaptığı çalışmalarıyla bilinen Hawking, 14 Mart 2018’de 76 yaşında ölümüyle büyük bir üzüntü yarattı.
Ülkemizde de çok okunan yazarlardan biri olan Hawking’i en çok tanıtan eseri Zamanın Kısa Tarihi’dir.
1982’de Stephen Hawking yıllara dayanan araştırmalarını teorik fizikte kitap haline getirmeye karar vermişti. Amacının,” evreni anlamaya ne kadar yaklaştığımızı ve insanlığın, kozmosun birleşik bir teorisini bulmaya ne kadar yakın olduğunu açıklamak” olduğunu söyleyen Hawking için bu kitap, uzmanlar için tasarlanmış kuru, teknik bir çalışma olmayacaktı. Hawking, kendisine yardımcı olması amacıyla okuyucu istediğinde bir edebiyatçıyla temas kurulmuş. 2013 yılında Wall Street Journal’a “havaalanı kitapçılarında satacak türden bir kitap” yazmayı umduğunu söylese de bu konuda çok da umutlu olmadığını ” Bu akademisyenlere ve öğrencilere iyi satış yapabilir; ancak bunun gibi bir kitap çok satanlarda yer almadı.” sözleriyle dile getirmiştir.
Birkaç yıl sonra ise Hawking’in “Zamanın Kısa Tarihi” tüm beklentilerin çok üstüne çıktı ve ilk baskısı Amerika Birleşik Devletleri’nde birkaç gün içinde satıldı. Evrenin kökeni ve kaderinin anlatıldığı bu 200 sayfalık kitap, dünya çapındaki kitapçılarda da çok satanlar arasında yer aldı. New York Times’ın en çok satanlar listesinde 147 hafta geçirdi ve Times of London’ın en çok satanlar listesinde 237 haftalık rekor kırdı. Bugüne kadar 10 milyondan fazla kopya satıldı ve kitap, düzinelerce dile çevrildi.
“Zamanın Kısa Tarihi”, bugün 76 yaşında vefat eden Hawking’i popüler kültüre taşıması bir yana, bilim insanı kimliği ile bilim dünyasında kozmolojiye yaptığı katkılarla da kültürel bir ikon haline gelmiş ve dünyanın en tanınmış bilim iletişimcileri arasında yer almıştır.
Hawking, mizahi dille ve benzetim kullanarak teorik fizikteki karmaşık kavramları yıkma biçimiyle bu tür konulardan korkan birçok okuru da kazanmasını sağlamıştır.
3.5