Schindler’in Listesi

Takvimler 1933 yılının Ocak ayını gösteriyordu. Almanya’dan başlayarak dünya geneline yayılacak değişim ve katliam Ocak 1933’te Nazi Partisinin Almanya iktidarına gelişi ile başladı. Temeline bakıldığında ‘Aryan Irk’ kavramını Naziler çıkarmamıştır. Onlardan uzun yıllar önce de aryan ırk yaratma çabaları Naziler zamanında en kanlı haline bürünmüştür.

Almanya’nın 1 Eylül 1939 tarihinde Polonya’yı işgali ile 2. Dünya Savaşı başlamış ve hemen 2 yıl sonrasında 1941de tarihin gördüğü en büyük toplu kıyımlar bilinen ismi ile Yahudi soykırımı ya da Holokost başlamıştır. Holokost kapsamında toplanan yahudi, roman, polonyalı ve eşcinseller (malesef bu toplu kıyım sadece yahudilere yönelik değildi) toplama kampı olarak bildiğimiz gettolara ve ölüm kamplarına gönderilerek ölene kadar çalıştırıldı, tıbbi deneylerde kullanıldı ya da gaz odalarında öldürüldü. Farklı kaynaklara göre toplam kurban sayısı 12.000.000 civarındadır. Dünya genelinde bunlar olurken Polonya’ya odaklandığımızda SS subayı (Nazi partisine bağlı asker) olmasına rağmen yaşananların yanlışlığını gören bir fabrikatör görüyoruz. Oskar Schindler…

Schindler, Nazi Almanyasının aryanlaştırma politikası dahilinde Krakow’da bir emaye fabrikası sahibi olur. Bu fırsatını ise savaş sanayii sayesinde para kazanmakta kullanmak yerine hayat kurtararak değerlendirir. Yahudi muhasebecisi Itzhak Stern ile birlikte fabrikasında yahudileri çalıştırmaya başlar bunun sebebi ise çalışan/çalışma izni olan yahudiler toplama kamplarına götürülmemeleri. Oskar Schindler holokost döneminde yaklaşık 1200 yahudiyi ölümden kurtarır ve kurtardığı yahudiler halen Schindler Yahudileri olarak bilinmektedir.

Thomas Keneally, 1982 yılında yazdığı kurgudışı olarak anılan ancak gerçek kişi ve olaylara dayanan romanı ‘Schindler’in Listesi’ ya da diğer adıyla ‘Schindler’in Gemisi’nde Oskar Schindler ve kurtarmak için uğraştığı yahudileri anlatıyor. Biyografi tadında olan kitap insanlık tarihinin en kanlı olaylarından birini tüm açıklığı ile göz önüne seriyor. Keneally’ye Booker Ödülünü kazandıran eseri, 1993 yılında Steven Spielberg tarafından beyazperdeye de uyarlanıp 7 dalda Oscar ile ödüllendirilmiştir. Hem okunması hem izlenmesi gerektiğini düşündüğüm bir eser. Okuyucuyu da izleyiciyi de duygulandıracak ve yer yer gözyaşlarına engel olamamasını sebep olacaktır. Film ile bir not daha bırakayım: siyah-beyaz olan filmin tek renkli sahnesi kırmızı paltolu kız çocuğu. Her izleyişimde gözlerimi dolduran kısım o kız.
2 alıntı ile yazımı sonlandırıyorum:

Kader, sonu olmayan bir halat değildi. Kader bir parça elastikten ibaretti. Ne kadar büyük bir hızla ilerlersen, o kadar şiddetle geri teperdin.

“İnsanlar, en ufak ihtimallere bile karşılık verirlerdi. Bu ihtimal, uzakta, kilitli kapılar ardında duruyor ya da dilsiz duvarların arasından hızla geçiyor olsa bile…”

Tanıtım Bülteninden:

Uluslararası bir başarı elde ederek pek çok dile çevrilen, Booker Ödülü ve Los Angeles Times Kitap Ödülü gibi birden çok ödüle layık görülen, Steven Spielberg tarafından sinemaya uyarlanıp dünya çapında milyonlarca izleyiciyle buluşan, 12 dalda Oscar adaylığı, 7 dalda da Oscar ödülü bulunan, Thomas Keneally’nin Schindler’in Listesi adlı eseri Nazi işgali altında Polonya’da yaşayan Yahudileri kurtarmak için hayatını riske atıp, SS birliğine kafa tutan ve onları zekâsı ile alt edip, bir şefkat meleğine dönüşen Oskar Schindler’in hikâyesini anlatıyor. Bu olağanüstü anlatının gerçek olaylara dayanması okurlara unutulmaz bir deneyimin kapılarını aralıyor.

“Müthiş bir hikâye… Burada anlatılan hakikat, hayal gücünün icat edebileceği her şeyden çok daha güçlü.”
-Newsweek-

“Olağanüstü bir öykü… Takdir edilesi bir başarı.”
-New York Review of Books-

“İnsan ruhunun gelişimini ustaca betimleyen bir anlatı.”
-Los Angeles Times-

“Kahramanca bir savaş hikâyesi. Nazizm’in saçtığı dehşetle tek başına savaşan bir adamın anısına dikilebilecek en güzel anıt.”
-Simon Wiesenthal-

Schindler’in Listesi
Thomas Keneally
Ephesus Yayınları
544 sayfa, 2015

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir