Rahel Tanrı’yla Hesaplaşıyor
Selam okur dostum!
Rahel Tanrı`yla Hesaplaşıyor okuduğum en farklı Zweig kitabıydı. Belkide menkıbelerden oluşmuş olmasıdır sebebi bilmiyorum ama anlatımı bile farklı. Hani yazarın kim olduğunu bilmesem Zweig kokusu aldım diyemem o derece.
Kitap söylediğim gibi novella ya da kısa öykülerden oluşan bildiğimiz Zweig kitaplarından farklı olarak 3 menkıbeden oluşuyor. Üçü de Kutsal Kitap`tan yola çıkılarak yazılmış ve çok iyi bir dille, etkileyici benzetmelerle aktarılmış.
Üç menkıbeden de kısaca bahsetmek istiyorum.
Rahel Tanrı`yla Hesaplaşıyor `da zulme, kötülüğe, ölüme ve günaha gitgide daha da bulaşan insanoğlu için Rahel Allah`ın huzuruna çıkar ve soyundan gelenleri affetmesi için O’na niyazda bulunur. Allah`ın merhametinin bolluğunu Rahel`in ağzından dile getiren Zweig`ın bunu gerçekten inanarak yazdığı hissiyatı oluştu bende. Kutsal Kitap`tan esinlenilerek yazılmış bu menkıbe Rahel`in kendi hayatını ve çektiği acıyı anlatmasıyla devam ediyor.
Üçüncü Güvercinin Hikayesi`nde Zweig yine Kutsal Kitap`ta yer alan Nuh Tufanı’ndan esinlenmiş. Kutsal Kitap`ta şöyle geçer: Nuh Peygamber tufanın dinip dinmediğini öğrenebilmek için bir güvercin salar ve güvercin konacak yer bulamadığından geri döner. Bir hafta sonra tekrar güvercini salar ve güvercin gagasında bir zeytin dalı ile geri döner. Nuh Peygamber suların çekilmiş olduğunu anlar ve son kez bir hafta sonra yeniden güvercini saldığında güvercin geri dönmez. Böylelikle tufanın dindiği anlaşılır. Zweig`da ise güvercinin geri dönmeme sebebi çok farklıdır. Yine burada okuyucuya ve insanlığa çok etkili bir mesaj vermiş yazar.
Ölümsüz Kardeşin Gözleri için şunları vurgulamak isterim. Stefan Zweig`ın (ki ennn sevdiğim yazarlardan olduğunu hep söylerim) kendi yaşamından da bildiğimiz gibi siyasetle uzaktan yakından ilgisi yoktur ve herhangi bir sosyal olayın içinde yer almamıştır. Ona göre savaş tamamen öldürmek ile doğru orantılıdır ve bunun da en büyük suç olduğunu söyler. Kitabında yarattığı Virata karakteriyle de savaşmadan, kötülüğe bulaşmadan ve günah işlemeden yaşamanın mümkün olup olmayacağını ele alır ve sorgular. Güçlü ve aynı zamanda en adil savaşçılardan biri olan Virata, Allah`a ulaşmanın, günahtan arınmanın yollarını yaş aldıkça öğrenir ve bilgeliğe doğru ilerler.
Sonundan bahsetmek istemiyorum çünkü ilk kez; evet ilk kez bir Zweig kitabının sonu beni tatmin etmedi. Ya da istediğim gibi değildi demek belki de daha doğru olur. Bunu da üzerinde demleme yapınca fark ettim ki kendimizi sorgulamamız ve belki de kendimizle çatışmamız için yapmıştır. Yine de bu kadar hümanizm vurgulanmış merhamet, iyilik, doğruluk demişken o sonun tam tersi bir final ile kitabı zirvede bitirirdik diye düşündüm.
Alıntı bırakıp beğeninize sunuyorum. Tabi ki ısrarla tavsiyemdir: Çünkü #zweigyazıyor
…ve gördüm ki birini öldürmek aslında kardeşini öldürmek demektir. Ben savaşta ordularınızı yönetemem, çünkü kılıç güç demektir, güç de adaletin düşmanıdır. Öldürmek günahtır ve kim bu günaha ortak olursa o da katildir aslında. Fakat ben insanlara korku salmak istemiyorum, bana gönderilen işareti inkâr edip, öldürmek günahına ortak olmaktansa, bir dilencinin ekmeğine ortak olurum daha iyi.
Rahel Tanrı’yla Hesaplaşıyor
Stefan Zweig
Türkiye İş Bankası Yayınları
Türkçesi: Gülperi Sert
70 sayfa, 2018
Hatalı bilgiler var örneğin üç menkıbenin de kutsal kitaptan alındığını söylemişsiniz ama 3. menkıbe bir Hint efsanesidir. Bol okumalar 🙂