Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi (Röportaj)

Kitap Cafe: Hakan bey, öncelikle röportaj görüşmemizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi, uzun yıllardır sanata ve sanatçıya sponsor olan, iş adamı sayın Ahmet Şahin’in mihenk taşı olduğu ve uluslararası da olmak üzere birçok ödül almış bir yapılanma. Siz de bu oluşumun CEO’sunuz. Koloni içinde yer alma sürecinizden bahseder misiniz? Ne zaman ve nasıl dahil oldunuz?

Hakan Körpi: Öncelikle bizlere ve sanata verdiğiniz değer için teşekkür ederim. Sanat, sayın Ahmet Şahin için çocukluk yıllarında başlayan bir sevdadır. Yıllara dayanan dostluğumuzun meyvesi olarak konuşup paylaştığımız ve yapmak istediğimiz bir proje idi. Ne mutlu ki 2008 yılında da hayat buldu. Benimde içinde yer aldığım dev bir organizasyona dönüştü. Projenin en başından beri içindeyim kısacası. Tabii ki bu kadar başarılı bir projede büyük emekleri olan çok değerli sanatçı ve sanatsever dostlarımızın desteklerinden bahsetmemek haksızlık olur.

Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi

Kitap Cafe: Bu kadar yoğun bir içeriği olan sanat aşığı bir koloni içinde olmak ve aynı zamanda da bir iş adamı olmak Hakan Körpi’yi nasıl etkilemektedir? İş adamı Hakan Körpi ve Sanatsever Hakan Körpi arasında bağ nasıldır? Bu iki rol birbirinden ne yönde etkilenmektedir?

Hakan Körpi: Bu projeye bir iş olarak bakmak yanlış olur. Hayata geçirdiğimiz ve geçirmek istediğimiz çok sayıda projemiz var. Tabii ki iş hayatınızı olumlu etkiliyor. Bunu şöyle de değerlendirebilirsiniz; sanat kısmı hobi olarak hayatıma renk, çocuklarla ilgili kısımlar ise hayatıma can katıyor. Ekonomik kazanımlarımızı sanata ve çocukların yararına aktarmalı, yapacağımız projelerle farkındalık yaratmalıyız.

Kitap Cafe: Hakan bey, çocuklarınızın da sanat içinde olmasına gayret ettiğinizi biliyorum. Onların sanata ilgisi ne yöndedir?

Hakan Körpi: Çocuklarım artık büyüdü. Kızım 22 yaşında üniversitede psikoloji okuyor. Ek ders olarak sanatı tercih etti. Oğlum ise 16 yaşında, lisede ve spor yapıyor. Hayatla ilgili kendi tercihlerini yapabilecek yaşta ve olgunlukta her ikisi de benim bir baskı yapmam söz konusu değil. Ancak, gururla şunu söylemeliyim ki her ikisi de sanat faaliyetlerimizin gönüllü birer neferi. Özellikle engelli çocuklar için yaptığımız yarışma ve kamp süreçlerinde bizi hiç yalnız bırakmıyor, çocuklarımızla 24 saat geçiriyorlar. Bu arkadaşlıkları, dostlukları uzun soluklu oluyor ve çoğuyla görüşmelerini, yazışmalarını sürdürüyorlar. Bu tablo beni fazlasıyla mutlu ediyor.

Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi

Kitap Cafe: Aktif olarak sizin sanatın dallarıyla bir uğraşınız var mıdır?

Hakan Körpi: Üzülerek ifade etmeliyim ki maalesef elimden bir şey gelmiyor. Ama bir müzik aleti çalabilmeyi çok isterdim. Sanatçı dostlarımın eserlerini izlemek ve onları üretirken görmek beni daha mutlu ediyor.

Kitap Cafe: Çalışmalarda, kolonilerde yer alacak sanatçı ekibinin büyük bir titizlikle belirlendiğini biliyorum. Merak ettiğim kolonide olmak isteyip sonrasında yer almayan sanatçılar size gönül koymuyor mu? Onlarla koloninin bağı nasıl devam etmekte?

Hakan Körpi: Çok önemli bir konuya değindiniz. Bu geçekten kanayan bir yaramız. Maalesef gönül koyan sanatçılarımız da var eleştirenler de. Kuruluşumuzdan bu yana yüzlerce sanatçımız bizlerle birlikte olmak için müracaat etti. Bu sayı yüzlerden, binlere ulaştı. Ama takdir edilmeli ki bizim de imkânlarımızın bir ölçüsü var. Tüm imkânlarımızı zorlayarak 100-150 sanatçı arasında davet edebiliyoruz. Konaklama, çalışma atölyesi gibi koşullar daha fazla sayıda sanatçıyı davet etmemize imkân vermiyor. Açıkçası bu sayıdaki bir sanatçı topluluğunu davet eden Dünya’da başka bir koloni yok. Ama yine de bu bizi hem mutlu hem de davet edemediklerimizi düşününce mutsuz eden bir durum. Hep bir arayıştayız. Biz de tüm bunları düşünerek önümüzdeki 2 yıl müracaat almamaya karar verdik. Geçmiş yıllarda davet edemediğimiz sanatçıları geriye dönük tarama yaparak, davet edeceğiz, gönüllerini alacağız.

Kitap Cafe: Geçtiğimiz hafta sonu Cumhuriyetin 93. yılı sebebiyle 93 sanatçıyla gerçekleştirdiğiniz ‘Selection Bodrum’ sergisinden bahseder misiniz?

Hakan Körpi: ‘Selection Bodrum’ yeni projelerimizden biri. Genç, orta kuşak ve usta 93 sanatçımızın eserleri Cumhuriyetimizin 93. yılında Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Açılışa Portakal Çiçeği Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şahin, Ressam Prof. Devrim Erbil, Ressam Bubi Hayon, Sanat Eleştirmeni Abdülkadir Günyaz, Eğitim Kültür ve Araştırma Vakfı (EKAV) Yönetim Kurulu Başkanı İnci Aksoy, Ressam Nezih Çavuşoğlu, Ressam Hakan Esmer, Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kıymet Giray, Sergi Küratörü Denizhan Özer ile çok sayıda davetli katıldı. Bu önemli projeyle Cumhuriyete ve sanatçımıza sahip çıktığımızı düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Berlin’de Türk Büyükelçiliği’nde sergi açmıştık. Gelecek yıla daha farklı plânlarımız var. 100. yılımızda ise kesinlikle Ankara’dayız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir