Ötekileşmiş Hayatların Hikayesi Son Bakış
Yazarla 8 Mart kadınlar gününde düzenlediği imza gününde tanıştık. Mütevazi ve samimi kişiliğiyle beni etkilemişti o gün. Sorularıma içtenlikle cevap vermiş güzel bir sohbet gerçekleştirmiştik. Kendisine imzalatmak için almıştım kitabı. Haliyle kalemiyle de bu kitapla tanıştık.
?
Kitap göçmen bir kızın hayatının son birkaç dakikasında yaşadığı iç hesaplaşmayı anlatıyor aslında. Çok basit bir şekilde halledebileceği bir meseleyi korkuları yüzünden kendi başına çözmeye çalışmakla hayatının hatasını yapıyor Tina ve ölümün soğuk yüzüyle karşılaşınca hayatını sorgulamaya başlıyor.
?
En yakınlarıyla, en önemlisi de kendisi ile girdiği bu hesaplaşmada Tina’nın hayatına şahitlik ediyoruz. Göçmenlerin yaşadığı ortak sorunlara, başkalaştırılmış, yalnızlaştırılmış insanların duygularına şahitlik ederken empati kurup kendimizi sorgulamaya başlıyoruz. Yazar Tina ile birlikte aslında bize de bir iç hesaplaşma yaptırıyor kitapta.
?
Bazen her şeyi karşı taraftan beklememek gerektiğini ve mücadele etmeyi, davet beklemeden ilk adımı bizim atmamız gerektiği çok güzel anlatılmış. Tina’nın hayatıyla dönemin siyasi durumlarına ve Çarlık Rusyasına da tanıklık etmiş oluyoruz.
?
Vicdan, merhamet duyguları çok güzel işlenmiş. Kalemi sade ve akıcı olan kitapta geriye dönüş ve bilinç akışı tekniği ustaca kullanılmış. Cümleler çok uzun, -çoğu zaman bir cümle yarım sayfayı buluyordu- noktalama işaretleri çok az kullanılmış olsa da bilinç akışı tekniğinde bunlara dikkat edilmediğinden beni rahatsız etmedi.
?
Sonuç olarak çok sevdiğim, etkilendiğim ve günlerce etkisinde kalacağım bir kitap oldu. Okumak için tereddüt edenler varsa hiç beklemesinler. Yazar bu kitabıyla favori yazarlarım arasına girdi ve çok yakında tüm kitaplarını okumayı planlıyorum. En çok da Bozuk Saat’i merak ediyorum.
?
Bilinç akışı ve geriye dönüş tekniği ile yazılıp beğendiğiniz kitapları yoruma yazmanızı rica ediyorum. .