Osman Hamdi Bey
Biyografi okumayı sever misiniz? Ben severim ve bu sevgimi çocuğuma da aşılamak için uğraşıyorum; çünkü “önemli kişilerin” hayatlarından kesitler bilmek; kendine bir yol çizmek için gereklidir. Hep böyle düşünmüşümdür ve biyografi okumayı sevmişimdir…
Küçük yaştaki çocuklara yönelik biyografik kitaplar çıkaran kişileri de tebrik ediyorum, büyük ustaların hayatlarını küçüklerin yaş seviyesine indirgemeleri biraz zor iş, bence. Bunu da en güzel şekilde yapabilmeleri çok önemli. Kısa ve öz anlatımlarıyla önemli kişiler, küçük okurların aklında kalmalı.
Biyografi örneği olsun diye de Osman Hamdi Bey’in hayatını konu alan bu kitabı seçtim. Osman Hamdi Bey (1842-1910), Küçük-büyük herkesin bilmesi gereken kıymetli ve önemli bir şahsiyet. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin temeli kabul edilen Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi’ni kurdu. Resimde kadın konusunu işleyen ilk Türk ressamdır. Tablolarında başkarakter olarak kendini kullanmıştır, eserlerinde genellikle yakın çevresinin portresini yapmıştır. Kaplumbağalı Adam (Kaplumbağa Terbiyecisi), Vazo Yerleştiren Kız, Keskin Kılıç, Yaratılış Camiden Çıkan Sultan, Cami Kapısı, Türbe Kapısı Önünde İki Kadın, Kur’an Okuyan Kız, Çocuklar Türbesinde Derviş, İki Müzisyen Kız, Osmanlı Kadını Portresi, Naile Hanım Portresi, Halıcı Acem, İftardan Sonra, Okuyan Genç Emir isimli eserleri tanınan tablolarının arasındadır.
Kitapta, Arda ve arkadaşları, okul gezisi için İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne ziyarete giderler. Müzenin müdiresi onları karşılar ve müze hakkında bilgiler verir. Müzede sergilenen eserleri incelerler. Osman Hamdi Bey hakkında da geniş bilgiler edinirler.
Kitabı okuyan çocuklar, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin Osmanlı İmparatorluğu zamanında kurulan ilk müze olduğunu, Osman Hamdi Bey’in de bu müzenin müdürü olarak 29 yıl görev yaptığını, aynı zamanda ünlü bir ressam ve arkeolog olduğunu, Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi adlı dünya çapında ün yapmış tablosunu öğrenmiş olacaklar.
Arkeolog kimdir, ne işler yapar sorularının yanıtlarını da yine kitapta bulabileceklerdir.
Meltem Ulu’da kendi mesleğinin gereğini yapmış ve güzel bir iş ortaya çıkarmış. Yazdığı bu güzel eserde Osman Hamdi Bey’den kısaca bahsetmiş.
Kitap dokuz yaş üzeri çocuklar için örnek teşkil eder. Kitap gayet güzel görsellenmiş, bu görseller için de Zeynep Özatalay’ ı ayrıca kutlarım.
Peki, son sorumuz; bu kitap çocuklarımıza ne kazandıracak? Aslında bu sorunu e güzel cevabını kitabımızın yazarı son sayfada kahramanımız Arda’nın dilinden veriyor: “…anneme arkeolog olmak istediğimi söyledim.”ben de araştırmalar yapıp geçmişte yaşayan insanların nasıl yaşadıklarını öğreneceğim ve onlardan geriye kalan eşyaların kaybolmamasını sağlayacağım.”
Osman Hamdi Bey
Meltem Ulu
Pötikare Yayıncılık
Görsel Tasarım: Zeynep Özatalay
16 sayfa, 2016
5
4
Güzel bir yorum olmuş ??
4.5
1
3.5
Yorum harika teşekkürler