Ömür Boyu Esenlik – Pascal Bruckner
Ömür Boyu Esenlik
Mutluluk Üzerine Bir Deneme
Batı toplumları hep birlikte yeni bir uyuşturucunun istilasına uğruyor: Mutluluk kültü. En yüce buyruktur “mutlu olun! ” Bizim iyiliğimiz için olduğundan bir nebze kuşku duymayız bu çağrıdan ve hemen kulak veririz.
Peki, insan mutlu olup olmadığını nasıl bilir?
…
Budizm, alışveriş, tüketim ya da başka mutlu olma tekniklerini kullanan rahatlama terapileri mi önermek gerekir o insanlara?
…
Bu coşkulu esenlik çağrısını mutluluk ödevi olarak adlandırıyor Pascal Bruckner.
…
Bize hep anlatılagelen, hedonizme adanmış, haz ve mutluluk dışında her şeyin kızgınlık ve öfkeye dönüştüğü bir toplum masalına rağmen, acı hep vardır ve var olacaktır. (Arka kapaktan alıntıdır)
Her ne kadar ilk etapta kitap kişisel gelişim kitabı gibi gözükse de, genel anlamda “İnsan, mutlu olup olmadığını nasıl bilir? Mutluluk kim tarafından ve nasıl ölçülür? Mutlu olmamız gerekli midir? Neden bu tavsiye bir zorunluluk halini alıyor?” gibi sorulara yanıt arıyor. Ayrıca Batı kültürünün yansıması olarak Fransız ve Amerikan devrimleri akabinde bir tutku haline dönüşen “mutluluk isteğinin” tarihi inceleniyor.
Hegel’den Aristo’ya, Hristiyanlıktan Budizm’e, Aydınlanma Çağı’ndan Fransız Devrimi’ne mutluluk ve sevinç kavramlarının tarihte izini sürüyor. Henry Miller, Alain, Andre Gide, Vanaigem, Sade, Rimbaud, Fitzgerald gibi yazarların kitaplarından ve alıntılarından yola çıkarak yazarlarda “mutluluk ve sevinç” kavramlarının izlerini araştırıyor.
Kitap; insanın içinde hissettiği mutluluk hissini nelerin etkilediği, mutlu olma durumunun bedeni nasıl etkilediği ve hastalıklarla alakasının olup olmadığı, paranın mutluluk üzerindeki etkisi, insanoğlunun maddi yaşamda aradığını bulamayıp kişisel gelişim seminerlerine kendini vermesi, tüketim alışkanlıkları ve eğlence kültürünün etkileri, tüketim toplumu haline getirilmenin mutluluk kavramına çizdiği yön gibi konuları en ince detaylarına kadar inceliyor.
Gelinen noktada; mutluluk kavramının 20.yy’ da nasıl hayattaki en üst kavram haline getirildiğini çok geniş bir şekilde inceliyor. Bu kitabı okuduktan sonra “mutluluk” kavramına pek de melankolik yaklaşabileceğinizi sanmıyorum.
Kesinlikle özümsenerek okunması gereken ve insanı zorlayan bir kitap. Altı çizilesi onlarca cümle ve paragraf var. Kafka’nın da dediği gibi; İnsanı ısıran ve sokan kitapları okumalıyız. Okuduğumuz kitap bir yumruk indirerek bizi uyandırmıyorsa ne işe yarar?
Bol okumalı keyifli günler dilerim.
Ömür Boyu Esenlik
Pascal Bruckner
Ayrıntı Yayınları