Okuma Alışkanlığının Temelleri Erken Dönemde Atılıyor

Sevdiklerine okuma alışkanlığı kazandırmak her kitapseverin en büyük isteklerinden biri. Kimi zaman eşimize kimi zaman en yakın arkadaşımıza, ama en çok da çocuğumuza. Bu alışkanlığı kazandırmak için en etkili dönem ise bebeklik ve erken çocukluk dönemi. Evet, bu kadar erken. Ebeveynler olarak çocuğunuzu kitapla tanıştırmak için okumayı öğrenmesini ya da okul öncesi eğitime başlamasını beklemeniz gerekmiyor.

Okuma alışkanlığının temelleri erken çocukluk hatta bebeklik döneminde atılıyor. Özellikle 6. aydan itibaren ailenin çocuğu kitapla tanıştırması, çocuğun gelişimi açısından da oldukça önem taşıyor. Çocuk bu dönemde kitapla tanışıyor, ona dokunuyor, inceliyor ve böylelikle keşif süreci başlıyor. Okul öncesi döneme geçtiğinde zaten yakından tanıdığı kitaplara daha farklı bir gözle bakmaya başlıyor. Resimlerdeki her bir ayrıntıyı uzun uzun inceliyor, aynı hikâyeyi tekrar tekrar dinlemek istiyor. Yaşı ilerledikçe ve ailenin ona sunduğu fırsatlar genişledikçe kitap kültürü gelişiyor. En sevdiği yazarlar, defalarca dinlemekten keyif aldığı kitaplar ortaya çıkıyor.

Okul döneminde okuryazarlığa geçilmesine kadar çocuk o güne dek kitaplarla uzun süre vakit geçirmiş oluyor. Okuma yazma becerilerinin edinilmesiyle artık kitabı tüm yönleriyle kavrıyor, anlamlandırıyor. Böylece bebekliğinden bu yana sıkça vakit geçirdiği kitaplar onun için bir keyif ve alışkanlık haline gelmiş oluyor. Bu durum çocuğun okuma alışkanlığı kazanmasını sağlarken aynı zamanda bilişsel gelişimine, akademik başarısına ve ifade yeteneğine de büyük ölçüde yansıyor.

Okuma Alışkanlığının Temelleri Erken Dönemde Atılıyor

Kitap sevgisi ve okuma alışkanlığını kazandırma sürecinde en büyük rol ise ebeveynlere düşüyor. Taklit ederek öğrenen çocuk, ebeveynlerini kitapla ilgilenirken, okurken gördüğünde onları model alıyor ve bu yöndeki ilgisi artıyor. Bu nedenle çocuklarının okuma alışkanlığı kazanmasını isteyen ebeveynlerin öncelikle kendilerinin iyi birer okur olması gerekiyor.

Eğer siz de çocuklarınızın kitap sevgisi ve okuma alışkanlığı kazanmasını istiyorsanız onları kitaplarla tanıştırmak için geç kalmayın.

6 thoughts on “Okuma Alışkanlığının Temelleri Erken Dönemde Atılıyor

  • 8 Mart 2018 tarihinde, saat 22:47
    Permalink

    Okuma alışkanlığına yönelik verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler dediğiniz gibi anne babaya büyük rol düşüyor anne babasının elinde kitap görmeyen çocuklar kitap okumaya karşı da Ön yargılı bakıyorlar erken dönemde bu ön yargıyı yıkıp okuma alışkanlığı kazandırmak önemli. Yazınız oldukça faydalı bir içerikte olmuş tekrar teşekkürler

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir