Ne Söyleyeceğinizi Bilmediğinizde Ne Söylemelisiniz?

Üzerinde oturduğunuz söz sandalyesini birisi aniden altınızdan çekiverse ne söylemeniz gerektiğini biliyor musunuz?
Birinci olarak, birisi yaralayıcı bir sözle kafanızı allak bullak ettiğinde ne söylememek gerektiğini bilmeniz çok önemlidir. “Bu doğru değil” türünden şeyler söyleyerek kendinizi savunmaya ya da olumsuz açıklamayı, “Bunu kabul etmiyorum” türünden bir yalanlamayla reddetmeye çalışmayın.

Niçin?
Birisi size beklenmedik bir sözlü darbe indirdiğinde siz infial içinde bunu reddederek karşı saldırıya geçerseniz, zokayı yutmuşsunuz demektir. Eğer birisi, “Niçin hep savunmadasın?” derse ve siz de, “Hayır, hiç de savunmada değilim!” diye karşılık verirseniz, sadece onun açıklamasını pekiştirmiş olursunuz. Eğer birisi bir bayanı aşırı duygusal olmakla itham ediyor ve o da “Ben duygusal değilim” diye itiraz ediyorsa, ister istemez iddiayı kanıtlamış olur.

Bir şeyin doğru olmadığını söylemek nasıl olur da onu teyit eder?
Aklın söylenen bir şeyin tersini tahayyül etmediğini anlamak gerekiyor. Sadece işittiğini duyar. Ona bir şeyi yapma dediğinizde, tam da önlemek istediğiniz şeyi yapar. “Lütfen tam ortadan kesilmiş sulu bir limonun bir parçasının tadına baktığını ve ağzının kamaştığını düşünme” ya da “Lütfen, ağzımın suyunu akıtacak kadar tatlı, kaymaklı dondurmayla dolu bir cam kâseden söz etme” tahmin ettiğiniz gibi aklınız sözcüklerin çağrıştırdığı resimler üzerinde odaklanır ve etme, düşünme, son ver gibi talimatlara kulak asmaz.

Sporcular bu yüzden hayallerinde arzu etmedikleri şeyleri (“İkinci kez gene ağa takma!”) değil, arzu ettikleri şeyleri (“İlk servisi karşıya geçir!”) canlandırırlar. Profesyonel koçlar bu yüzden, “Bu kadar hızlı sallanma!” demez, “Daha yavaş sallan!” derler. Müzisyenler bu yüzden kendilerine “Yüksek sesle çalmamalıyım” yerine, “Yumuşak çalmalıyım” derler.

Başkalarıyla konuşurken ya da kendi kendinizle konuşurken sadece olumlu kelimeler kullanın. Çalışma arkadaşınız, “Niçin sinirleniyorsun?” dediğinde, “Ben sinirli değilim” der
seniz izlenimini daha da pekiştirirsiniz. Bir dostunuz, “Bu kadar ürkek olma” dediğinde, “Ben ürkek değilim” derseniz, kelimeyi böyle olumsuz kullanmanız hoşa gitmeyen görünümü daha da güçlendirir.

“İnsanları huzursuz etmenin en güvenilir yolu yapmayın demektir.” Aynı şey başka arzu edilmeyen davranışlar için de geçerlidir. Sokakta birbirleriyle dalaşan çocuklara “Kavga etmeyin” dediğinizde ne olur? “Ağlamayacağım” diye kendinize güç vermeye çalıştığınızda bunun etkisi nasıl olur? Elemanlarınıza, “İşe geç gelmeye artık bir son verin” dediğinizde ne olmaktadır?
Bugünden itibaren kendinizle ve başkalarıya iletişim kurarken hep olumlu cümleler kullanın. “Birbirinize saygılı davranmanız gerekir.” “Yüzümde bir Mona Lisa tebessümü olacak.”

Ne söyleyeceğinizi bilmediğinizde söylenebilecek şeyler için eylem planı.
Çalışma gününüz oldukça zorlu geçti. Bütün arzunuz bir an önce evde olmak, ayaklanma uzatıp dinlenmek. Eve vardığınızda karınızı sinirli bir halde buluyorsunuz. Yemekte ne olduğunu soruyorsunuz, o da öfkeli bir şekilde, “Bir yere gitmez olduk, çok sıkılıyorum” diyor. Böyle bir söz bu akşam en son duymak istediğiniz şey ve ne söyleyeceğinizi bilemiyorsunuz.

Unutmanız Gereken Sözler:
Duygusal red tepkisi gösterirsiniz. (Bu ise, “Evet gidiyoruz/Hayır gitmiyoruz” münakaşasını başlatabilir.) “Geçen hafta sonu sinemaya gitmedik mi?”

-Olayı önemsizleştirir bir yanıt verirsiniz.
“Başkalarından çok daha fazla çıkıyoruz.”

-Yanlış olduğunu kanıtlamaya çalışır ve söz savaşını başlatırsınız.
“Seni yemeğe çıkarıp sonra da istediğin filme götürmedim mi?”

-Bilgi almaya çalışırsınız.
“Niçin böyle diyorsun, sevgilim?”

Yüzeyde olana tepki gösterir işin özünü gözden kaçırırsınız.
“Bak, haftada elli saat çalışıyorlarmış ve…” yorum.
Dışarı çıkmaya, orada burada dolaşmaya hiç halim yok.”

Kullanmanız Gereken Sözler:
-Gerçekte ne olduğunu araştırırsınız.
“Bununla ne demek istiyorsun?”

-Kendinizi savunmaya çalışmayarak söz savaşından kaçınırsınız.
“Böyle düşünmenin sebebi nedir?”

-Sinir boşalmasının nedenini bulup sızıntıyı giderirsiniz,
nız. “Barb’la Bili dans dersi alıyorlarmış ve..”

Kaynak: Tongue Fu / Sam Horn

One thought on “Ne Söyleyeceğinizi Bilmediğinizde Ne Söylemelisiniz?

  • 25 Mart 2019 tarihinde, saat 01:04
    Permalink

    Bu yazılara sık sık bakmalıyım harika ☺

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir