Nasıl Daha İyi Öğrenirsiniz?
[et_pb_section bb_built=”1″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.106″ background_layout=”light”]
“Niye öğrenmem gerek? Niye öğrenemiyorum? Nasıl daha iyi öğrenebilirim?” gibi bir dolu soru zihnimizin içinde gün boyu gezinir. Gezinmesi bir yana verecek cevaplar bulamamak işin can sıkıcı kısmı. O zaman, birlikte bu sorulara cevap bulalım:
Öncelikle “Öğrenme”yi tanımlayalım: kişinin yaşantısında olan doğrudan ya da dolaylı etkilerle davranışlarında olan kalıcı veya uzun süreli değişimler, diye tanımlayabiliriz. Bazen bir bilgi ya da davranışı farkında olmadan öğrenebiliriz; ancak çoğu davranış ve bilgi için yönlendirme, çalışma, tekrar gibi farklı etmenler gerekebilir.
Öğrenme ile birçok bilgi ve beceriyi kazanırız. Bu yüzden de “öğrenme” bir gereksinimdir.
Bizim burada üzerinde duracağımız “senin bilerek ve isteyerek öğrenmeni sağlamak.”
Gelelim yazımızın sorusuna “Nasıl daha iyi öğreniriz?”
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_text _builder_version=”3.0.106″ background_layout=”light”]
İyi bir öğrenme için:
- Psikolojik açıdan hazır olmak
- Sistemli çalışmak
- Düzenli tekrar
- Dersi etkin dinleme
- Kendine uygun çalışma tekniği, temel etmenlerdir.
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_image _builder_version=”3.0.106″ src=”https://www.kitapcafe.com/wp-content/uploads/2018/03/ogrenme.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” align=”center” always_center_on_mobile=”on” force_fullwidth=”off” show_bottom_space=”on” custom_margin=”0px|||” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.106″ background_layout=”light”]
Bir bakın bakalım sizde eksik olan bir etmen var mı?
Öğrenme konusunda kendini yeterli görmüyorsan o zaman bu etmenlerden en az birinde sorun yaşıyorsun, demektir.
Şimdi, bu etmenleri detaylı incelemeye ne dersin?
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ fullwidth=”off” specialty=”off” prev_background_color=”#000000″ next_background_color=”#000000″ _builder_version=”3.0.106″][et_pb_row _builder_version=”3.0.106″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.106″ background_layout=”light”]
Psikolojik Açıdan Hazır Olmak
Öğrenmenin gerçekleşebilmesi için ön şart; kişinin zihnen hazır olmasıdır. “Psikolojik açıdan hazır olmak” derken zihninizin bilgiye odaklanabilmesi için müsait olmasını kastediyorum. Yaşanan travmatik olaylar, uzun süreli maruz kalınan psikolojik sıkıntılar zihni yorar ve odaklanmayı güçleştirir. Aile ve çevreyle olan ilişkilerinizin normal seyirlerde olması gerekir ki siz de öğreneceğiniz konuya kolaylıkla adapte olabilesiniz.
Psikolojik olarak hazır olmanın başka bir yönü de motivasyondur (güdülenme).
Odanızın ders çalışma motivasyonunuza olan etkisini şimdiye dek fark etmemiş olabilirsiniz.
Motivasyon; dış etmenlere bağlı olarak da değişen bir güdüdür. Dolayısıyla bir öğrenci için ders çalışma ortamının nasıl olduğu, ona ne hissettirdiği çok önemlidir. Çalışmayı kendinize sevdirmek için temel koşullardan biri, hoşunuza gidecek bir ortam oluşturulmasıdır.
Peki bu ortamı güzelleştirmek için neler yapabilirsiniz?
Dekorasyon, satın alma gücü ve arayıp bulmak için zaman gerektirir; ancak zaman ve maliyeti minimumda tutarak da bir şeyler yapılabileceğini unutmayın. İşte size odanızı istediğiniz şekilde dekore edebilmeniz için birkaç fikir: www.aliexpress.com sitesinden en ucuz şekilde odanız ve çalışma masanız için birçok nesne (renkli kalemler, kokulu mumlar, mantar pano vb.) alabilirsiniz.
Tek dezavantajı Çin’den kargoyla elinize ulaşması 30-40 gün gibi bir zaman alıyor. Pinterest adlı mobil uygulamayla çeşitli fotoğraflar ile vizyonunuzu genişleterek dekorasyon fikirleri edinebilirsiniz. El becerilerinize güveniyorsanız instagramda DIY (do-it-yourself), Crafts gibi sayfalarda yer alan örneklerle siz de kendinize göre birçok araç, gereç ve süsleme yapabilirsiniz.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_image _builder_version=”3.0.106″ src=”https://www.kitapcafe.com/wp-content/uploads/2018/03/kutup.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” align=”center” always_center_on_mobile=”on” force_fullwidth=”off” show_bottom_space=”on” box_shadow_style=”preset3″ animation_style=”slide” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ fullwidth=”off” specialty=”off” prev_background_color=”#000000″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.106″ background_layout=”light”]
Sistemli Çalışmak
İkinci önemli şart, yapılması gerekenlerin belirli bir düzen ve sistem içinde uygulanmasıdır. Aynı şeyleri yaparsınız ama öyle düzensiz ve karmaşık bir sırayla yaparsınız ki hiçbir faydasını göremediğinizi hissedersiniz. Çalışmanız az ama sürekli olmalıdır.
Örneğin bir sınava gireceksiniz ve ihtiyacınız olan süre: 10 saat. Siz son gün 10 saat çalışırsanız farklı; bir haftaya yayarak 10 saat çalışırsanız çok farklı bir sonuç alırsınız. Tabii ki ikincisi sizi başarıya çok daha kolayca götürecektir.
Düzenli Tekrar
Üçüncü olarak; tekrar edilmeyen bilgi ne kadar etkili çalışmış olsanız da bir süre sonra unutulur. Tekrar; öğrenmenin olmazsa olmaz şartıdır. Bunu çok iyi bildiğinizi biliyorum.
Dersi Etkin Dinleme
“Dersi etkin dinleme” ya da bilgiyi ilk öğrendiğiniz anda iyi odaklanma diyebiliriz bu şarta. “İşi başından sıkı tutmak,” derler ya, heh, o işte. Çünkü başta eksik öğrenilen bilgiyi tamamlamak, düzeltmek çok daha zordur. İlk dinlediğinizde konunun genel fikrini kavramak bu yüzden önemlidir.
Kendine Uygun Çalışma Tekniği
Son etmen ise kendinize uygun çalışma stilinizi keşfetmektir. Pek çok öğrencinin gizli başarısı burada yatar. Bunu fark etmeyen nice öğrencinin başarısı şu an kış uykusunda!
“Klasik sistem” yalnızca Analitik Zekası yüksek öğrencilere uygun çalışma sistemidir. Eğer öğrenci klasik sistemde ders çalışıyorsa ve verim alamıyorsa çalışma süresini arttırması ona ancak yük olur.
Farklı teknikler deneyin, ne kastettiğimi daha iyi anlayacaksınız.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.106″ background_layout=”light”]
Şimdi, kendin için adım atmaya hazır mısın? Öyleyse yazılanlar ışığında karar alma zamanı!
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
5
1
4.5
0.5
5
4
2