Mayısta Yedi Gün

Ülkemizde ‘Heyecanlı Günler’ adıyla bilinen, 1964 ABD yapımı, Ava Gardner, Kirk Douglas, Burt Lancaster gibi efsane oyuncuların rol aldığı gerçek adıyla Mayısta Yedi Gün filmi, vizyona girdiğinde büyük ses getirmiş ve Altın Küre gibi onemli ödüllerin de sahibi olmuştur. Filmin konusunu aldığı kitap olan Mayısta Yedi Gün, F.Knebel ve C.W.Bailey tarafından yazılmış olup Amerika’da ilk basım tarihi 1962’dir.

Kitabın ülkemizde basımı ise 1971’e kadar uzanmaktadır. Güncel baskısını ve çevirisini ise Zodyak Kitap 2014’te gerçekleştirmiştir.
Kitap arka kapağında ise dönemin ABD Başkanı Kennedy’nin “Bu kitapta anlatılanlar bu ülkede olur.” yorumu bulunmakta ki benim de kitabı okumamda ilgimi çeken ifadedir. Kitap bulunduğu dönemle ilgili olarak Soğuk Savaş’ın en iyi kitaplarından biri olarak gösterilmektedir.

Kitap, ABD Başkanı Jordan Lyman’ın Sovyetler Birliği ile Nükleer Silahsızlanma konusunda yaptığı antlaşma üzerine hem ülke içinde hem de orduda düşülen ayrıma ilişkin olarak kurulan komplo teorisi üzerinedir. Amerikan Ordusu içerisinde gizli bir örgüt kurulur. Bu örgütün amacı ‘Askeri Bir Darbe’ yaparak Başkan’ı devirmek ve yönetimi ele geçirmektir. Örgüt çok zeki bir hareket planı yapar. Ecomcon adı verilen bu birlik, gizli bir Y-Üssü kurarak, gerekli askeri mühimmatı bu üsse toplar. Halkın ve ordunun tamamının desteğini alarak sessizce bu işi çözmek adına da ülke çapında yapılması gerekli görülen bir “tatbikat”a Başkanı ikna ederler. Tatbikat uygulaması ile darbeyi yapacaklardır. Ancak planlarında gözardı ettikleri, Deniz Piyade Albayı Casey’in şüpheleridir. Casey, durumu Başkan’a gizlice iletir.

“Lyman, sertçe sözünü kesti.
-Yani, hükümete karşı askeri bir darbenin yapılacağını mı söylemek istiyorsunuz?
Bu kelimeler Casey’in başına birer gün gibi inmişti. Kendi kafasının içinde bile bu fikirden kaçmaya çabalamıştı.Ama oradaydı işte, bütün çirkinliğiyle odada karşısına çıkmıştı. Ümitsizlikle,
– Öyle, galiba efendim, diye mırıldandı. Yalnız yapılacak yerine yapılabilecek diyerek bir ihtimal halinde ifade etmek daha doğru olacak.”
Casey ‘in şüpheleri doğru mudur? Ecomcon diye bir birlik var mıdır? Başkan, hem kendi koltuğunu hem ülkesini Askeri darbeden koruyabilecek midir? Casey’den başka kimse böyle bir iddia ile gelmemişken kime, nasıl güvenecektir? Sovyetler Birliği’nin ABD adımları nasıl olacaktır? Tüm soruların cevapları, merakla her sayfasını çevirerek okuyacağınız kitapta yer almaktadır.

Kitapta ilk 30 sayfada ilgi çekmese de Albay Casey’in şüpleriyle ilgili kendi kendine konuşmaya başlamasıyla olaylar ilgi çekici hale dönüşüyor. Çok fazla karakter olsa da akışı takip etmekte zorlanmıyorsunuz. İlginç olansa kitapta anlatılan detayların günümüzde son bir yılda kendi ülkemizde de gerçekten olması. Zaten okurken, yaşamış olduklarımız ile sahneleri zihnimizde canlandırmanız zor olmayacaktır.

Kitaba ilişkin eleştirimse, çeviri ve basımdan kaynaklı yazım hatalarına yöneliktir. Yazım hatalarını görmezden gelebiliyorsunuz ama çeviri çok dikkat çekmekteydi. Günümüz Türkçe konuşmalarında yadırgamasakta ve sıklıkla kullansakta ABD yapımı bir kitapta “inşallah, Amin hocam, mübarek vs” gibi ifadeleri okumak tuhaf olmaktadır. Ayrıca son sayfalarda kitabın orjinalinde de öyle midir bilmiyorum ama birden çok kişinin konuşmaları çoklukla sıralı paragraflar ve tırnak işareti gibi ayırıcılar olmadan verildiği için, hangi karakterin konuşma yaptığını ayırmak güç olmaktadır. Bunları bir kenara koyup içerik olarak bakarsak kitap okuyucu için ilgi çekici bir eserdir. Özellikle Başkan Lyman’ın politika ve halklar üzerine yaptığı felsefi konuşmalar, öğretici nitelik taşımaktadır.

Filmini henüz izlemedim ama kitabın senaryoya uyarlanması ile daha da çekici bir hal aldığını düşünmekteyim.

Mayısta Yedi Gün
F. Knebel- C.W. Bailey
Zodyak Kitap
420 Sayfa, 2014

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir