Kumral Ada Mavi Tuna

Aslında çok sakin mutlu görünen Tuna’nın hikayesi.. Niye mutlu olmasın ki sonuçta; sevdiği meslek olan Edebiyat öğretmenliğini yapıyor, kendisine deliler gibi aşık genç, güzel, doktor karısı gözünün içine bakıyor sürekli. Her gün ilgilendiği kedisiyle hayatından gayet memnun görünüyor. O lanet Salı sabahına kadar… Aslında Salı günlerini çok sever Tuna uğurlu günüdür Salı.. Tabi Tuna bunundan bilincinin kendisine oynadığı bi oyun olarak görür..

Tuna o Salı günü yine her zamanki gibi uyandı uykusundan.Kedisi Kumral’a sabah kahvaltısını verdikten sonra kapıdaki gazeteyi almak için kapıyı açar. Ama kapıda diğer günlerin aksine tomarla gazete vardır. Bunu biraz garipser sadece o kadar.. Gazeteleri incelemeye başlar o da ne? Şu hayatta en sevdiği kadının onun biricik Ada’sının bir katil zanlısı olup göz altına alındığını yazıyor lanet olasıca gazeteler.. Aklı başından gider Tuna’nın ne yapacağını bilemez ama bir şeyler yapmak zorundadır. Evet gidip her şeyi anlatacakyır polisler Ada’nın suçsuz olduğunu, onun bu dünyadaki en masum yaratık olduğu.. Onlara bunu anlatmak, ispatlamak zorundadır. Hazırlanıp çıkmaya karar verir ama o da ne karısı Meriç not bırakmıştır. Gitmem gerek her şeyi halledip geri döneceğini söylüyor.. Haydaaa nereye gitti şimdi bu neyi halledicek gazeteleri görmedi ki diye düşünürken kapı çalar. Meriç’in geldiğini düşünerek kapıyı açar ama o da ne karsısında askerler vardır…

Kumral Ada mavi TunaTuna tüm bunları beyninin ona oynadğı bi oyun olarak görmeye başlar ama bir anda iç savaşın içinde askere alınmıştır.Bundan sonrasında Tuna’nın çocukluğuna dair anıları ara ara bize anlatır kitapta.. Anılarının başlangıcında elbetteki Ada’yla tanışması vardır. Bir yandan da iç savaşı Tuna’nın calkantılı bugününü anlatan 3. kişi vardır kitapta. Tuna’nın ağzından ise çocukluk anılarını dinleriz. Ada, Aras, Melis, annesi, babası, dedesi, şair Doğan Dayı, Ada’ annesi.babası … Kısaca Tuna’nın hayatına kim bir nebze bile dokunmuşsa Tuna onları unutmamış her şeyi anlatıyor kendi gözünden. Kitabın en beğendiğim bölümlerinden biride kitabın sonuna doğru bir mahkemedeymiş gibi Tuna’nın hayatına dokunan kişilerin kısa kısa geçmişten bugüne olan olayları değerlendirmeleri. Bu bölümü okuduktan sonra olaylara sadece Tuna gözünden bakmamış oluyorsunuz.

Tuna bu iç savaşı beyninin ona oynadığı bir oyun olarak görür uyanınca her şeyin biteceğini düşünür. Bir türlü uyanamaz uykusundan.. Ama kitabın arka kapağında annesi Tuna’nın ambulansla evden götürüldüğünü anlatır.. Tuna gerçekten bir iç savaşın içinde mi , annesinin anlattığı gibi hastaneye mi kaldırıldı yada tüm bunlar gerçekten bitmek bilmez bir rüya mı ..? Bilinmez ama kitabı okurken gerçekten Tuna’nın kendi içinde savaş verdiğine tanık olabilirsiniz.. Muhteşem bir kurgu, harika bir kitap kesinlikle okunması gerekenlerden..

Son olarak kitapla ilgili duyduğum magazinsel olayı paylaşmak isterim sizlerle , kitaptaki Şair dayı’nın aslında Attila İlhan, Ada’nın annesi Pervin Gökay’ın aslında Çolpan İlhan, babası Süreyya Mercan’ın ise Sadri Alışık olmasıdır. Tabii bunlar okuyucular arasında konuşulan efsaneler. Ne var ki, başrolünde Sadri Alışık’ın oynadığı “Balıkçı Osman” adlı filmin kurguda yer alışı ve kitabın başındaki “Attila İlhan’a…” ithafı, bu efsanelerin gerçeklik payını ortaya koyuyor olabilir. Buket Uzuner, bir röportajında “Sizi yüreklendiren biri ya da birileri oldu mu?” sorusuna “…Bunlardan özellikle Attila İlhan’ın uzun yıllar süren emeğini hep şükranla anarım. ‘Kumral Ada-Mavi Tuna’ bu yüzden ona ithaf edilmiştir.” cevabını vermiş. Kitaptaki Şair Dayı’nın, Ada ve Tuna’ya şiirleriyle, sözleriyle yol göstermesi, rehberlik etmesi göz önünde bulundurulduğunda, Buket Uzuner’in Şair Dayı karakterini oluştururken, şükran duyduğu Attila İlhan’ı örnek alması pek mümkün görünüyor.

Kitapta her yönüyle muhtesem bulup bayıldığım hiçbir karekte yok ama Meriç’ten nefret ettim kitap sonunda.. Ve kitabın diyaloglarını cok severek okudum.

Kumral Ada Mavi Tuna
Buket Uzuner
Everest yayınları
500 sayfa

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir