Kitapkurtları için en iyi 10 meslek
Üniversiteyi yeni bitirmiş ya da isteksiz çalıştığı bir işte çalışan hırslı kitap okumayı seven birimisiniz? Okumaya olan sevginizi bir mesleğe çevirip nasıl gelir sahibi olabileceğinizi mi düşünüyorsunuz? O zaman bu 10 okumayı sevenler için olan mükemmel meslek seçimlerine bir göz atınız!
1. Kütüphaneci
Bu seçeneğin geleceğini zaten tahmin etmişsinizdir. Tabi ki, kitaplarla alakalı bir kariyere sahip olmak isteyen biri için akla gelen ilk meslek budur. Her zaman kitapları okuyor olmayacaksınız tabi ki ama etrafınız kitaplar ile çevrili olacak. Bilgeliğinizi, tutkunuzu ve okumaya olan bağlığınızı okumak isteyen gençlere aktarabileceksiniz, aynı zamanda sizinle benzer düşünen insanlarla karşılaşacaksınız.
2. Edebiyat Ajanı
Edebiyat Ajanı yazar ile yayıncı arasındaki köprü görevini görür. Onlar yazarların temsilcileridir, bu yazarlar için yayıncılar arayıp onlarla anlaşmalar ve sözleşmeler yapmaya çalışır. Aynı zamanda yazarların eserleri hakkında bu uğraşı vermeden önce sözü geçen yazarların başka yazılarını okuyup iş birliği yapıp yapmayacaklarını seçerler.
3. Yayımcı
Bir yayımcıda çalışmanız bir kitabın düzenlenmesinde, kapak dizayn edilmesinde, pazarlanmasında ve kitap üretiminin birçok farklı adımı üzerinde uğraşmanız anlamına gelir. Bu alanların herhangi birinde yaratıcılığınızın ve yeteneklerinizi kullanarak her gün kitaplarla iç içe olabilirsiniz.
4. Düzeltmen
Okumayı seviyorsanız o zaman dilbilgisi kurallarına değer veriyorsunuzdur. Düzeltmenlerin görevi dilbilgisi kurallarını, noktalama işaretlerini ve imla hatalarını düzeltmektir. Düzeltmen meslek grupları içinde en açık (çalışılacak yerin bulunması açısından) ve istenen pozisyonlardan biridir.
5. Senaryo Okuyucusu
Filmlere veya Televizyon dizileri genel olarak seviyor musunuz? İstenen film ya da dizide çalışmak isteyen yazarların gönderimlerini okuyup onların kabul edilip edilmeyeceklerinin kararlarını verebilirsiniz. Fazla kitap, oyun ve senaryo okumak bu işte neyin kabul edilip edilemeyeceğini karar vermenizi sağlar.
6. Kitap Eleştirmeni
İşverenin kuralları ve ayarlarına göre makaleler veya kitap sitelerinde kitapları eleştirme imkanına sahip oluyorsunuz. Eleştirebileceklerinizin arasında konu, üslup, akıcılık ve olay örgüsü vardır.
7. Çevirmen
Bu iş en azından iki dil bilen biri olmanızı gerektirmektedir. Bir çevirmen kitapların diller arası çevirmenliğini yapar. Dilbilgisi kurallarına uyarak kitapları okuyup 2. dilde kopyalarını yapmanız beklenir. Bir okuyucu olarak dil konusunda meraklıysanız bu meslek tam size göre.
8. Kitap tanıtımcısı
Kitapların pazarlanmasında, tanıtımında ve daha fazla okura ulaşma konusunda çalışmalar yapacaksınız. Kitap imza günleri düzenleyeceksiniz, gazete, radyo ve televizyon şovları gibi medya çıkışlarında sözü geçen kitabın temsil edilmesi ve tanıtımı için röportajlar ayarlamaya çalışacaksınız.
9. Öğretmen
Genç zihinleri okumaları için ilham vermek istemisiniz? O zaman bir ilkokulun okuma seviyesi öğretmeni olmak tam size göre! Aynı zamanda orta okul, lise belkide üniversite profesörü olarak İngilizce öğretmenliği yapabilirsiniz.
10. Butik Kitabevi Sahibi
Başkası için çalışmayı sevmeyen şahıslardan birimisiniz? Eğer kendi işinizi başlatmayı ve okumaya olan tutkunuzu daha da ilerletmek istiyorsanız, bu günlerin sosyal medyası ve interneti sayesinde kendi kitabevinizi açabilirsiniz. Bu şekilde başkalarının da okuma tutkularına yardım etme görevinide üstlenmiş olursunuz.