Kitap Başlıkları – Aşk

“Ey gönüllerin efendisi âşk,

Yağ üzerime toprak gibi ıslat.

Vay kaderimin ta kendisi âşk,

Sorgusuz sualsiz emrinde bu zât” diyen şarkının sözleri gibi, gönüllerin efendisi Aşk, yeni kitap başlığı temamız.

“Âşk”, üç harf kadar kısa ama yaşattıklarının etkisiyle bir ömür kadar uzun ve derin. Belki de Adem ve Havva’dan beri süre gelir kalbimizin en derininde yer alması. Kaç efsane sevdaya maya olmuştur, kaç şiirin ilhamı, kaç filmin senaryosunun baş kahramanı…

Goethe, aşkı “zaman kaybı” olarak nitelendirirken, Platon “ciddi bir akıl hastalığı” olarak görmüştür..Mevlana “Aşk, sebepsiz yer yüzünü titretir.” deyip hissedilen gücünü tanımlarken, Mario Levi “İnsana kendini daha çok deşme, dolayısıyla da anlama imkanı verir” demektedir.

Ya âşkı dizelerce anlatan Nazım Hikmet “Kelebek misalidir âşk, anlamayana ömrü günlük, anlayana bir ömürlük” diyerek aşkın zamanı ve süresi olmadığını anlatırken, Can Yücel “Âşk, kelime değil bir cümledir. Kurmak içinse özneyle yüklem değil, iki yürek gerekir.” diyerek derinliğini anlatmıştır. *

Üzerine o kadar çok şiir, roman, makale, deneme vb. yazınsal eserde kendini yazdıran, konuşturan, okutan “Âşk” yüzlerce kitabın başlığında da egemenliğini ilan etmiştir.

İşte onlardan bazıları:
Derdin Aşk Hali- Salih Nurettin Çevik

Aşk Burukluktur- Evren Atalay

Amansız Bir Aşk-Veysel Otunç

Aşk Gidiyorum Demez-Duygu Asena

Ruhunu Arayan Aşk- Nevval Sevindi

Araftaki Aşk- Sinem Genç

İlk Dönemeçte Son Aşk- Sırrı Çınar

Aşk Gibi Bakmasın Gözlerin- Mehmet Tektemeur

Küresel Isınma Çağında Aşk- Francesca Lia Block

Nedir Aşk?- Murat Çetin

Aşk-ı Memnu- Halit Ziya Uşaklıgil

Aşk ve Diğer İmkansız Kelimeler- Erin McCahan

Aşk Acısı- J.D. Nasio

Aşk Benim Dilsizliğim- Matthias Göritz

İstanbul’a Aşk Düştü- Faika Sarp

Aşk Yanığı- Feridun Zaimoğlu

Ve Kadınlar Ve Erkekler Ve Aşk- Mehmet Coşkundeniz

Aşk Masumdur- Cemal Dalda

Hüsnü Aşk- Şeyh Galip

Bir Aşk Sayfası- Emile Zola

Aşk ve Gurur- Jane Austen

Aşk- Elif Şafak

Bu liste uzayıp gitmektedir. İyi de aşkı yazarlar için bu kadar kıymetli yapan ve kitaplarının başlığına koyan nedir? Yazarlarımıza sorduk, “Neden kitap başlığınızda aşk var?” diye.

Onur Toraman:

“Şöyleki kitabın adında geçen “Aşk” ve tam adı olan Aşk ile Karışalım, iki kalbin sebep-sonuç ilişkisini izah etmektedir. Sebebimiz aşk, sonucumuz ise birbirine karışmak esasıdır. Bu iki kişinin enerjisi iken, insanların genelinde de birçok söylem vardır. “Suça karışmak” ,“Birbirinin işine karışmak”, “Her şeyin birbirine karışması” gibi söylemlere eksik ifade olarak bir de “Aşk ile Karışalım” söylemini katmak istenmektendir. Aşka aşık birinden bAŞKa başlık beklenmemeliydi zaten.”

Cansu Tıraşoğlu:

“ Kitap Aşk’ı anlatıyor. Söylenişi güzel oldu diye Bana Kalan Aşk.”

Devran Tığlı:

“Klasik olacak ama içinde aşk olduğu için. Aslında aşk değil Ahhşk. Buradaki aşktan yani günümüz aşklarından farklı bir yaklaşımı anlatıyor. Acısına da ah coşkusuna da ah.Temelinde benlik duygusunun olmadığı bütünsel bir aşkı anlatmaya çalıştım.”

Yasemin Ünlü:

“İlahi ve beşeri aşktan bahsediyor kitap.”

Erhan Şibik:

“ Mevlana’nın “Aşk sandığın kadar değil; yandığın kadardır.” sözünden yola çıkarak aşk temasının hakim olduğu bir şiir konsepti belirledim. Ayrıca daha önce deneme biçiminde kaleme aldığım Aşk Manifestosunu kitabın içine serpiştirdim. Bu yüzden de kitaba Bu Bir Aşk Manifestosudur, ismini verdim.”

Pınar Öztulun:

“Dikkatinizi çektiyse benim başlığımdaki aşkın üzerinde çizgi var. Hikayeyi aşk üzerine kurulmamış gibi gösterip aslında bir genç kızın ilk aşkında yaşadığı ihanetle nasıl duygu değişimine girdiğini anlatmak istedim ve bu doğrultuda aşkı bir parça geri itip kitabımın devam serisinde ihtirasa ve gerilime ağırlık verdim. Kitaplara, şiirlere konu olan aşk, hayatın içinde değil mi zaten? Evlat aşkı, Allah aşkı, yaşam aşkı, karşı cinse duyulan aşk…Aşk hayatın içinde, hayat da aşkın içinde. Başlık için birkaç isim düşünmüştüm ama en uygun Tek İhtiyacı Aşk olmayan bir genç kızın hayatının bir döneminde Tek İhtiyacı Aşk’mış gibi hissetmesinden çıktı ortaya. O yüzden de Aşk’ın üzerini çizdim.”

Evren Yiğit:

“Kitabımın ismi Aşk Yüzünden. İçinde çok sayıda kısa hikaye olduğunu ve aşkın hallerinin yanısıra aşk yüzünden gelinen çeşitli hal ve durumların olduğunu göreceksiniz. Bir de aşkın beşeriden ilahiye giden çeşitli katmanlarını da metaforlarla okuyucuyla paylaşmaya çalıştım. Sanırım, bu yüzden 10 yıldır okunan ve üçüncü baskıya ulaşabilen bir kitap. Kalpten kalbe bir yol var. Kalbin acısını, sevincini kalp anlar.”

Nefise Serra:

“Kitabımın isminde aşk geçmesinin sebebi, aşkın en olmayacak yerde ve zamanda insanın karşısına çıkacağına inanmamdır.”

Neslihan Dağlı:

“Sanırım en büyük öğe mutlu olmak, az ya da çok ait olma ihtiyacı Aşk’ın sözcük olarak kısa mana bakımından uzun anlamlar barındırdığını bizleri hayata bağlayan yegane değerlerden birisi olduğunu hepimiz biliriz. Bulduğumuzu sandığımız anda yitirdiğimiz, yanacağımızı bile isteye ateşe atlamamız her türlü zorluğun üstesinden geleceğimizi sanırken kolumuzun kanadımızın tutmaz oluşu. Son olarak da çok sevdiğim Cemal Süreyya’dan yaptığım alıntıyla noktalayım “Annesinden dayak yediği halde yine anne diye ağlayan bir çocuktur aşk.”

Eray Emre Evren:

“Çünkü içinde “Aşk” olmayan her şey eksiktir. Kitabımın konusu da platonik bir aşkın arayışını anlatıyor. Bu sebeple kitabımın ismi Ey Aşk Nerdesin?”

* Kaynak: yazete.com,onedio.com

One thought on “Kitap Başlıkları – Aşk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir