Kafka’nın Çorbası

Düşünün bir restorana giriyorsunuz, menüyü elinize alıyorsunuz.
-Günün çorbası nedir acaba? diye soruyorsunuz daha menüye göz gezdiremeden.
Garson yanıt veriyor.
-Franz Kafka usulü Çabuk Miso Çorba.
Sanırım doğru duymadım diyor ve başka bir soru yöneltiyorsunuz.
-Şef’in önerisi var mı?
-Gabriel Garcia Marquez usulü Coq au Vin mükemmeldir. Yanına Harold Pinter usulü Kızarmış Ekmek Üstü Peynir, ardından tatlı olarak Marcel Proust usulü Tiramisu alabilirsiniz.
-???

Şaşırmayın. Burası yazarlar mutfağı. Kitabı okurken aynı bu diyalog geçiyormuşçasına şaşkınlıkla karışık bir heyecan duyuyorsunuz. Allah aşkına! Marcel Proust usulü Tiramisu nedir? Nasıl güzel bir şey olacağını hayal edebiliyor musunuz? Yazar böyle bir projeyi kelimelere en iyi şekilde dökerek sunmuş bize. Ne yapmış derseniz, 14 gerçek ve leziz yemek tarifini yazarların anlatım dilini kullanarak önümüze sermiş.
Hem güzel bir yemek tarifi öğreniyor hem de bunu hikâyeleşmiş bir şekilde yazarların ağzından dinliyorsunuz. Gözlem yeteneğine hayran kaldığım Mark Crick, bununla kalmıyor ve bu 14 dev yazarın en çok öne çıkan kitaplarına da atıfta bulunuyor.

Tariflerden birkaç örnek cümleyi aşağı bırakıyorum.

Jane Austen usulü Tarhunlu Yumurta
“Fransız tarhunu şifalı otlar arasında bir aristokrattır ve sizin yumurtalarınıza fazla olduğunu düşünsem de, iyi bir aday olacağını inkâr edemem.”,dedi Lady Cumberland.
Homeros usulü Fenkata
Atreus’un oğlu, geniş toprakların kralı güçlü Agamemnon soğanları doğrarken, karanlık bir dere geçit vermez bir yardan aşağı akarken nasıl bulanık sularını saçarsa, öyle döktü gözyaşlarını.

Edebiyatın devleri mutfağa girerse…

Büyük yazarların kitaplarını belki okudunuz, ama Kafka’dan K. usulü çorba, Austen’dan tarhunlu yumurta, Irvine Welsh’ten bol çikolatalı kek, Marcel Proust’tan tiramisu, Jorge Luis Borges’ten dilbalığı yemeyi hayal ettiniz mi hiç? Homeros’tan Virginia Woolf’a, Marquis de Sade’dan Graham Green’e, edebiyat tarihinin en büyük yazarları birer aşçı olsaydı ne pişirirdi, hiç merak ettiniz mi?

Dünyaca ünlü yazarların masalarının başından kalkıp kollarını sıvayarak mutfağa girdiği bu küçük kitapta, usta kalemlerin benzersiz tarzlarıyla yazılmış, eşsiz yaratıcılıklarıyla bezenmiş, tatlısından çorbasına, kahvaltısından akşam yemeğine tam on dört yemek tarifi bulacaksınız. Mark Crick belli ki hem yemek hem de taklit konusunda çok yetenekli.
Tadına da, tarzına da doyamayacaksınız…

Kafka’nın Çorbası
Mark Crick
Can Yayınları
88 sayfa, 2010

Ayşe Ayhan

Hiçbir zaman bir insanı tek bir sıfatla belirlemenin doğru olduğuna inanmadım. Matematik öğretmeni, yazar, astronom, kitap yorumcusu, blogger, kahve sever, bol okur. Yazmaya değer bulduğum her şeyi kitapcafe.com da bulabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir