Kadının Fenni

Sizi rahatsız etmeye geldim.
(Ali Şeriati)

Feyza ALTUN tarafından kaleme alınan KADININ FENNİ beni ilk olarak “fendi” kelimesinin anlamıyla etkiledi. Nedir peki anlamı?

Yazarın notu:

… “Fent” kelimesi hile, düzen, desise anlamına gelmektedir. Bir kadının bir erkeği ancak hile ve düzenbazlık ile alt edeceğini ima eden ve her zaman kadınların erkekleri oyuna getirdiğini ve kurnazlık ettiğini vurgulayan, bir anlamda kadını yeren bu söz öbeğini kullanmak istemediler..

… “Fen” kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup “beceri, hüner, marifet” demektir ve “Fenna” “becerdi, zor işin üstesinden geldi” demektir.

Sözün özü yazar, kitabın içeriğini de bu bağlamda ele almış diyebilirim. Günümüz toplumlarında ( Sadece Türkiye değil ) ‘’ Kadın’’ çoğu zaman 3. Sınıf muamele görmüş ve görmeye de devam etmektedir. Hatta bununla ilgili eser, subliminal mesaj niteliğinde yer alan atasözleri ile de desteklenmiştir. Örneğin,

Almanlar: “Saçı uzun, aklı kısa.”

İtalyanlar: “Kadınlar kestane gibi gibidir; dışları güzel, içleri çürük.”

Yunanlar: “Üç büyük tehlike vardır: Deniz, yangın ve kadın.”

Japon: “Kadın ve halı yeni iken iyidir.”

Türkler: “Kızını dövmeyen, dizini döver.”

Ben fazla ayrıntılandırmak istemedim. Bu yazdıklarımın dışında başka ülkeler de yer almaktadır. Hatta bizlerin, belki de hayran olduğu birçok ünlü filozofların, yönetmenlerinde bu tip açıklamaları kitabın içerisinde yer alıyor. Yani bu, sadece bizlere özgü bir durum değil. Kitabı okurken çoğu insanın algılama süreçlerinde birtakım sorunlar yaşadıklarını ve subjektif bakış açısıyla olaylara ve durumşara yaklaştıklarını da görmüş oluyoruz. Mesela erkek çocuklarının daha doğdukları andan itibaren ‘’ Göster amcana pipini’’ ifadesiyle zihinlerini kodluyoruz. Sonra bu durum birileri tarafından eleştirildiğinde de ‘’ Ne yani kızlarda mı açsın, olur mu canım öyle şey’’ deniliyor. İşte burada da bilişsel çarpıtmalar ve otomatik düşünceler dediğimiz sistem devreye giriyor. Buradaki amaç, kız çocuğunun fotoğrafının çırılçıplak çerçeveletilmesi değil, erkeğin de çocuk olduğunun farkına varılması ve bedeninin teşhir edilmeyerek, mahremiyetin korunmasıdır. Çünkü erkekler de bir ÇOCUK ve istismar edilebilirler. Yine toplumumuzda sıklıkla tartışılan konulardan olan ‘’ Feminizm’’ de eserde oldukça akılcı bir düzlemde ele alınmıştır. Kadınlara has zannedilen yahut kadın ve erkek eşitliğinde kadını yüceltip erkeği yere vuran bir anlayışın, tabunun çöküşünü de okuyabiliriz. Yazar, feminizmi erkeklerin de destekleyebileceğini vurgularken kadın haklarına ve bunların bilinmesinin önemine de geniş kapsamlı olarak değinmiştir. Feminist bir kadın da evlenebilir. Asıl mesele, her zaman olduğu gibi ‘’ Farkındalık’’.

Kitap, 3 bölümden oluşmakla beraber üçüncü bölümün sonlarına doğru birçok kanun maddesi hakkında da okuyuculara bilgi veriliyor. Bunlardan birkaçı:

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun

Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakımı Yurtlarına Dair Yönetmelik

Bu ve bunun gibi birçok bilgi kitabın içerisinde tüm yönleriyle aktarılmıştır. En son sayfada yer alan ‘’ Başvurulacak Kurumlar’’ başlığı altında yer alanlarda öncelikle bilmemiz gereken yararlı bilgilerdir diyebilirim. Kitabın akademik düzeyde olduğunu söyleyemem. Okuduğumda bende uyanan şey, topluma duyarlı bir kadındı. Yazarın, duygularına, düşüncelerine, fikirlerine saygı duydum. Sohbet havasında yazılan eserinde yazar, sade bir dil kullanmıştır. Feyza ALTUN MERİÇ’ in üslubunu gerçek ve samimi buldum. Eserin içerisinde yer alan argo ifadeler beni rahatsız etmedi. Farkındalığınıza katkısı olabileceğine inandığım ‘’ Kadının Fenni’’ oldukça akıcı, tek bir durum üzerinden birden çok pencere açtırarak, farklı konulara değinerek ufkumuzu açabilecek düzeyde. Okurken kâh güldüm, kâh üzüldüm, kâh düşündüm. İçerisinde yer alan hukuki bilgilerin varlığının da kitabın içeriğini daha da sağlamlaştırdığı kanısındayım. Yazarımızın kalemine sağlık. Herkese tavsiye ederim, keyifli okumalar…

Kadının Fenni
Feyza Altun Meriç
İnkılap Yayınları
264 sayfa, 2015

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir