İnsanı İncelemek
İnsan anatomisi en küçük parçasına kadar insanı şaşırtacak ve her seferinde yeni şeyler öğrenmesine sebep olacak bilgilerle dolu. Her ne kadar tıp benim alanım olmasa da bazı kitaplar var ki daha fazla okuyup insan hakkında daha fazla bilgiye sahip olma isteği uyandırıyor. Seçtiğim bu beş kitap doktorların başından geçmiş ancak birbirinden farklı türlerde ve alanlarda yazılan kitaplar. Bir tane de kurgu olan ancak etkileyici olduğu için eklediğim bir kitap var listede.
“Ve sen, yaptıklarımda tabiatın muhteşem işlerine şahit olan insan… şayet onun yarattığı bu kompozisyon sana muhteşem bir iş gibi görünüyorsa bilesin ki bu mimari, içinde barındırdığı ruhun yanında hiçbir şey değil.”
- Genç Bir Köy Hekimi – Mihail Bulgakov
Mihail Bulgakov doktor diplomasını aldıktan sonra gönüllü olarak Kiev’de çalışmak için yola çıkar. Zorlu kış şartları, savaş zamanı ve hayatta kalma çabaları içinde başına gelenleri anlatan genç doktor Bulgakov, bu kitabı ile hayata bir de bir doktorun gözüyle bakmanızı sağlayacaktır. Yeni mezun bir doktorun ilk ameliyatından, farklı türde hastalarla iletişimine bir köy hastanesinde başından gelebilecekleri sıkmadan ve akıcı bir şekilde anlatıyor.
“Onu nasıl kurtaracağım? Hadi bunu kurtardım diyelim, ötekini nasıl kurtaracağım? Ya diğerlerini!”
- Divan- Irvin Yalom
Bir psikiyatrist olan Irvin Yalom kurgu olarak yazdığı bu romanında psikoterapinin ve psikanalizin derin kaynaklarından yararlanarak bu alanda bizlere harika bir kitap sunuyor. Akıcı ve harika anlatımı ile unutulmaz arasına gireceğinden şüphem yok.
“Bazen kader bizi öyle durumlara düşürür ki, doğruyu yapmakla yanlış yapmış oluruz.”
- Bir Psikiyatristin Gizli Defteri – Gary Small & Gigi Vorgan
Psikiyatri alanına girdiysek ve insan davranışlarında bilinçaltının ve geçmiş yaşantıların etkisini kabul de ediyorsanız, bu kitapta anlatılan hikayeler de kitabı elinizden bırakmadan okumanızı sağlayacaktır. Dr. Small başına gelen ilginç olayları anlatırken insanı insan yapan özellikleri sorgulatıyor.
“Hepimizin özgür iradesi vardır ama ancak gözlerimizi, geçmşimizin ve bugünümüzün gerçeklerine açtığımız zaman özgür iradenden olabildiğince yararlanırız.”
- Kadavra – Mary Roarch (Kaskatı)
İnsan ilginçtir, ölüm ise anlaşılmaz. Bu kitap ise ölümü değil ölümden sonra insan cesetini ele alıyor. Yüzyıllar boyu cesetlerin ne için kullanıldığı ve insanlık için faydalarını ele alıyor. Kadavra olarak okuduğum bu kitap şu anda isim değiştirmiş ve Kaskatı olarak satışta. Biraz mizah biraz da farklı bir konu olsun diyorsanız bu kitaba bir şans verebilirsiniz.
“Ölüm bizi kaçınılmaz bir şekilde kibarlaştırıyor.”
- Beynine Bir Kez Hava Değmeye Görsün – Dr. Frank Vertosick Jr.
İnsan vücudu deyince akla gelen en karmaşık yapı hiç kuşkusuz beyin. Bu kitap da TUBİTAK Popüler Bilim Kitapları’ndan çıkmış ancak şimdi birçok yerde temin edilemiyor. Elimde olan baskısını ise kime verdiğimi bilmediğimden tavsiye etmekle kalıyor, okumasını şidddetle tavsiye etsem de kimseye okutamıyorum. Beyin cerrahisi alanında ilginç birçok hikayeyi anlatan bu kitap umarım tekrar temin edilmeye başlanır. Veya ödünç verdiğim kitabım tekrar bana ulaşır.
“Doğrusunu isterseniz Peder, burası acil servis ama zaman zaman cehenneme de benzediği olur.”
- İnsan Vücuduna Seyahat – Gavin Francis
Bir doktorun gözünden insan vücuduna tepeden aşağıya incelemek, insan anatomisinin gizemlerini ve keşif tarihini öğrenmek için harika bir kitap. Yazar her sayfayı sıkmadan, ilgi çekici bir şekilde anlatıyor. Hastalar ve hastalıklar ile pekiştirdiği anatomi ve tıp tarihini edebiyatla birleştirme şekli de takdire şayan.
“Anatomiyi incelemek Tanrı’ya yaklaşmak demekti.”
5