İnovasyon Kahramanlarına Sahip Çıkın

Yaratıcılık ve Üretkenlik, Çocukluktan Yetişkinliğe Kadar Korunmalı

Kapının önüne çöp olarak koyduğum boş mukavva kutusunu 5 dakika sonra kızımın odasında gördüğümde aslında hiç şaşırmamıştım. Benim bir çöp olarak baktığım kutuya o sonsuz bir hayal gücü ile bakıyordu. Kutuyu hangi amaçla kullanacağını sorduğumda, bahçeli bir ev tasarladığını söyledi kızım. Kutu da onun evi olacaktı. Bir ay boyunca kutunun kızımın odasında başköşedeki yerini seyrettim; kızımın saatlerce başında kurduğu o güzel hayalleri ve oyunları da.

Çocuklarımızın hayal gücü o kadar yüksek ve güzel ki, sizin için boş bir kutu onlar için belki bir roket, belki bir televizyon belki de bir robot olabiliyor.

Tüm çocuklarımızın içinde birer inovasyon kahramanı olduğuna inanıyorum. Biz yetişkinlerin de içinde bu kahraman vardı. Kimimiz sahip çıktık, kimimiz unuttuk. Nedir, Kimdir? bu inovasyon kahramanı derseniz, bu kahraman, yenilikçi düşünen, hayal gücü yüksek, fikirlerle dolu ve üretken bir kahraman. İnovasyon zaten yenilik demek. Yaratıcı ve farklı düşünerek ürettiğimiz, yarar sağlayan tüm yeniliklere “İnovasyon” diyoruz. İnovasyon aslında bir süreç, katma değer yaratan ve toplumun fayda sağlamasını gerçekleştiren bir yenilik üretme süreci.

Hepimiz bu inovasyon kahramanı ile doğuyoruz aslında. Farklı düşünüyoruz, özgürce fikir üretip paylaşıyoruz. Olaylara farklı bakış açılarıyla bakıp uçuk kaçık, saçma diye düşünmeden sürekli üretiyoruz ve hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bugün tüm dâhilere, yaratıcı düşünürlere, bilim adamlarına ve sanatçılara baktığınızda aslında onlar yaratıcı düşünmeyi, yenilik üretmeyi bırakmayan, içindeki inovasyon kahramanlarına sahip çıkan kişiler.

İnovatif Çocuklar

Bu noktada biz yetişinkilere, ebeveynlere ve eğitmenlere düşen iki temel görev var;

Öncelikle çocuklarımızı desteklemek, onlara yol göstermek, ihtiyaç duydukları imkanları elimizden geldiğince sağlamak ve hayal etmelerine olanak vermek.

İkinci görevimiz de kendi içimizdeki inovasyon kahramanlarına sahip çıkmak. Hangi yaşta olursak olalım, yenilikçi düşünmek halen elimizde. İçimizde bu potansiyel var. Sadece keşfedilmeyi bekliyor.

Çok okuyarak, yeni şeyler keşfederek, sürekli öğrenerek, farklı insanlarla konuşarak, çocuklarımızla zaman geçirerek ve onlarla birlikte üreterek inovatif kişiler olabiliriz. Gerek çalışma hayatımızda gerekse özel hayatımızın her alanında bunu yapmak mümkün.

Ar-Ge ve İnovasyon, Girişimcilik, Proje konularındaki 16 yıllık çalışma hayatımda ve 10 yıllık annelik serüvenimde bu inovasyon kahramanlarını keşfetme fırsatım oldu. Sanayideki buluş sahipleriyle, girişimci ruhlu insanlarla bir araya geldiğimde bu inovasyon kahramanlarını gözlemleme imkanım oldu. Yaklaşık 3 yıldır da çocuklarla inovasyon ve girişimcilik konuşup birlikte projeler üretiyoruz. Hem kendi kızımda hem de öğrencilerimizde bunu gözlemleme imkanım oldu. Her bir çocuğun hayalini dinlediğimde, ürettiği projelere tanık olduğumda bir kez daha keşfettim inovasyon kahramanlarını.

İnovatif Çocuklar

Elbette yaratıcı düşünmek ve inovatif olmak için çok farklı yöntemler, etkinlikler, alışkanlıklar var. Yapacağımız sihirli dokunuşlarla, ya da zaten yaptıklarımızı farklı açılardan bakarak yaptığımızda içimizdeki potansiyeli ortaya çıkarmak mümkün. İnovatif çocuklar yetiştirmek için yapabileceğimiz pek çok şey var.

Bunları da diğer yazılarda sizlerle paylaşmak dileği ile.

2 thoughts on “İnovasyon Kahramanlarına Sahip Çıkın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir