Hayata rağmen edebiyat – Ali Lidar

Kalemi güçlü bir yazardan kitap ve yazar önerisi almak okuma programı ve eksikliği bakımından oldukça önemlidir. Bu anlamda hem kalemini sevdiğim hem düşüncelerinin karmaşıklığını sevdiğim Ali Lidar’ın “hayata rağmen edebiyat” kitabı bu açıdan dopdolu bir içerik sunuyor.

Ali Lidar, hayata rağmen edebiyat kitabı için şunları dile getiriyor:
“Hiçbir kanonik kaygı gütmeden, sevdiğim, etkilendiğim, insanların okumasında yarar olabileceğini düşündüğüm yazarlara bir de benim penceremden bakılsın istedim. Bu yazarların hemen hemen hepsi üzerine binlerce sayfa yazılmıştır muhakkak. Amacım bu değerli birikime birkaç sayfa daha eklemek değil sadece, o yazarları neden sevdiğimi, onların eserlerinde ıskalanmış olabileceğini düşündüğüm neler gördüğümü anlatmak, paylaşmak istedim.”

Birbirinden değerli 20 ismin buluştuğu, hayatlarından ve eserlerinden kısaca bahsedildiği, yazarların bazı kitaplarından alıntıların bulunduğu, niçin okunması ve kimlerin okuması gerektiğine dair oldukça başarılı bir kitap. Bu 20 ismin arasında Halide Edip Adıvar, Sabahattin Ali, Suat Derviş, Umberto Eco, Thomas Mann, George Orwell, Georges Perec, Peyami Safa, Virginia Woolf, Tahsin Yücel gibi birçok isim bulunmakta. Kitaba dair en başarılı bulduğum kısım ise kitapta yer alan çizimler oldu. Sabahattin Ali’nin beynindeki şeytan tasviri, Mihail Bulgakov’un içinde bulunduğu akıma uygun olarak yansıtılan ve Köpek Kalbi ile bütünleşen fikirleri, Umberto Eco’nun tacı, George Orwel’ın gözündeki kamera -bir nevi gözetleme toplumu- ve diğerleri. Yazarları okuduktan sonra tekrar çizimlere dönüp baktığınızda aslında görsellerle de nelerin anlatılabileceğini bize göstermiş oluyorlar. Bu anlamda çizimleri gerçekleştiren Hamdi Akçay’ın da emeği oldukça büyük.

Kitabı ilk elime aldığımda sayfalar arasında gezinirken ilk gözümün aradığı isim Oğuz Atay oldu. İsimlere bakıp onun listede olmayışına oldukça şaşırdım ve üzüldüm. Çünkü Oğuz Atay’ın Ali Lidar tarafından ne kadar hakikice okunduğunu bildiğim için ondan bahsetmemiş olması beni şaşırtmıştı. Bu işte bir iş var deyip sayfalarda gezerken Ali Lİdar’ın Kişisel Edebiyat Atlas’ı olan diğer kitabını öğrenmiş oldum. Böylece Oğuz Atay şaşkınlığımda geçmiş oldu. Bazı okuyucular bu kitabını Kişisel Edebiyat Atlası’nın devamı olarak görebilir. Ancak içerik olarak zaten birebir yazarlara değindiği için okumak için kitaplar arasında bir sıralama yapmayabilirsiniz.

Bilmediğim yazarlar ve bilmediğim kitaplar açısından oldukça güzel bir kaynak listesi hazırladım kendime. Bu anlamda ‘ne okusam’ diye düşünenlere Ali Lidar öncülüğünde sağlam bir liste mevcut bulunmakta.

[tie_slideshow]

[tie_slide] hayata rağmen edebiyat [/tie_slide]

[tie_slide]hayata rağmen edebiyat [/tie_slide]

[tie_slide] hayata rağmen edebiyat [/tie_slide]

[tie_slide]hayata rağmen edebiyat [/tie_slide]

[tie_slide]hayata rağmen edebiyat [/tie_slide]

[/tie_slideshow]

Hayata Rağmen Edebiyat
Ali Lidar
İthaki Yayınları
180 sayfa, 2018

Tuğba Ayar

"Okumak iptiladır, müptelalara selam olsun."

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir