Günlük koşuşturma içinde kitabına gömülemeyenler için yepyeni bir uygulama: Storytel.
İsveç menşeili bir şirket olan ‘Storytel’ geçtiğimiz günlerde ülkemizde ki ‘Seslenen Kitap’ı satın alması ile Türkiye pazarına giriş yaptı. Peki ne fayda sağlıyor bu uygulama bize?
Sesli kitapların yaygınlaşması ile merak edip deneme kararı almıştım. Ancak bu sevdam pek uzun sürmedi. Özellikle kaynak bulması ve
günlük dinleyebileceğim bir hale getirmesinin zorluğu beni yıldırmıştı. Youtube ve internet siteleri üzerinden istediğim sesli kitabı bulması, bulursam seslendirme kalitesinin saatlerce dinlenebilecek durumda olması, onu da hallettiysem bölümlendirme sorununu çözerek günlük dinleyebileceğim hale getirmesi kısa bir kitabı okuma süreme denk gelince sesli kitap sevdamdan vazgeçip okumaya dönmem pek de uzun sürmedi. Ancak metroda gördüğüm ‘Storytel’ reklamı ile sesli kitaplara bir şans daha vermeye karar verdim.
Apple App Store, Google Android Store ve internet sitesinden kolaylıkla indirebilen bir uygulama ‘Storytel’.14 günlük ücretsiz deneme sürecinin ardından aylık 29.99 tl’ye üye olabiliyoruz. İnternet sitesi üzerinden indirildiğinde bu fiyat aylık 24.99 tl’ye iniyor. İlk bakışta pek de iyi bir fiyat gibi durmuyor aslında ancak aylık alınan kitap sayısına ve uygulamadan indirebilecek sesli kitap sayısı olarak toplama vurulduğunda gitgide artan kitap fiyatları da göz önüne alındığında makul geldi bu fiyat. Şunu da belirtmem gerekiyor ki ‘Storytel’ uluslararası çalışan bir şirket ve bu sebeple fiyatlandırması dolar üzerinden. Kur sebebiyle bize yüksek gözüken fiyat aslında 6 dolar civarında.
Sesli kitapları inceleyebileceğimiz sayfada kitabın özeti, beğenilme sayısına ek olarak sesli kitabı bitirmek için dinleyeceğimiz süre bilgisi de mevcut.
Uygulamanın en sevdiğim özelliği kitaplığımıza kaydettiğimiz sesli kitapları WiFi ağına bağlıyken çevrimdışı kaydetseçeneği ile kaydedebiliyor oluşumuz. Bu durum ise bize şöyle bir yarar sağlıyor ki herhangi bir WiFi ağına bağlı değilken ya da internete bağlı değilken -metro vb.- de istediğimiz şekilde
sesli kitabımızı dinlemeye devam edebiliyoruz ve bu internet kotamızdan düşmüyor.
Yine çok sevdiğim bir başka özellik ise sesli kitabımızı durdurup uygulamayı kapattıktan sonra geri açtığımızda sesli kitabımızın kaldığı yerden devam ediyor oluşu. Bu sayede ‘Nerede kalmıştım?’ düşüncesinden kurtulup ek bir bilgi tutmamıza gerek kalmıyor.
Beni memnun etmeyen bir yönü var şu anlık ‘Storytel’in o da bulundurduğu sesli kitap sayısı. Henüz bünyesindeki kitap sayısı çok fazla değil yani aradığımız her kitabı bulma şansımız maalesef yok. Ancak yeni gelişen bir uygulama olduğunu düşünürsek anlaşılabilen bir durum. Türkçe sesli kitaplara ek olarak büyük bir İngilizce kitap kütüphanesi bulundurması ilerleyen zamanlarda Türkçe sesli kitapların da artacağının göstergesi bence. Sesli kitap sayısı pek fazla değil dediysem de öyle pek azımsanacak bir kütüphane de değil. Türk klasiklerinden tutun, çok satanlara ve bilim kitaplarına bir çok kategoride sesli kitap içeriyor ‘Storytel’.
Artı ve eksilerini göz önüne aldığımda çok memnun kaldığım bir uygulama oldu ‘Storytel’. Yolda işe/okula giderken kitap okuyamayanlar, yatmadan önce okumayı deneyince aniden uyku bastıranlara ama kitaplarından da kopmak istemeyenler için çok yararlı olacağını düşünüyorum. ‘Güzel fikir ama kullanabilir miyim bilemiyorum’ diyenler de yukarı da belirttiğim gibi 14 günlük ücretsiz deneme ile kafalarında ki soru işaretlerinden kurtulabilirler. Daha detaylı bilgi isteyen ya da
indirmek isteyenler için internet sitesinin linkini de buraya bırakıyorum: https://www.storytel.com.tr
5