Feo ve Kurt
En sevdiğim kitap olan Gökyüzü Çocukları’nın yazarı Katherine Rundell’ın yeni kitabı Domingo yayınları sayesinde çıktı. İnanılmaz heyecanlandım ve elime alır almaz başladım. Çok çok çok sevdiğim için biraz torpil geçerek ilk olarak mükemmel tasarımından bahsetmek istiyorum. Gerçekten kapak olsun, üzerinde ışıltılı ismi, hatta şömizin mumsuluğu olsun o kadar güzel ki. Sayfaların her bir köşesine serpiştirilmiş kar taneleri, yapraklar ve illüstrasyonlardan bahsetmiyorum bile.
Beklentimi Gökyüzü Çocukları’na rağmen yükseltmediğimden okuduğum şeyden çok büyük zevk aldım. Asla en sevdiğim kitabı geçmesini beklemiyordum. Bunun nedenlerinden biri konusunun farklı olmasıydı elbette. Gökyüzü Çocukları edebiyat, şiir ve müzik dolu bir evi, bir kızı ve onun şahane koruyucu babasını anlatıyordu. Böylece hayata ve edebiyata dair daha çok şey bulup kapılmıştım hikâyeye. Burada Rusya’nın karlı ormanlarında kurt vahşileştiriciliği yapan bir anne kızın direnişi konu alınmış. Ama Gökyüzü Çocukları’nda da beni etkileyen büyük ihtimalle yazarın genel yeteneği olan o özgürlük hissini, olayların geçtiği dış mekânı size son derece gerçekçi bir biçimde hissettirişi bu kitapta da sonuna kadar vardı.
Gökyüzü Çocukları’nda çatılarda yaşayan, özgür sokak çocuklarına imrenirken Feo ve Kurt kitabında burnunuzu donduracak kadar soğuk havaya rağmen karla kaplı büyülü manzaraya, dostluğa ve kurtlarıyla birlikte koşarak her şeyin üstesinden gelen küçük bir kıza hayranlık duyuyorsunuz.
Kitabın konusuna gelirsek; Rusya’da kurtların evcil hayvan gibi bakıldığı ama en küçük bir hatalarında, vahşi bir hareketlerinde ormanda ölüme bırakıldıkları bir dünyadayız. Bu kurtlar evcilleştiklerinden vahşi hayatta sağ kalamayacak durumda oluyorlar. Ama yalnız yaşayan Feo ve annesi kurt vahşileştiriciliği görevini üstlenerek bu hayvanlara yemek bulmayı ve tekrar özlerini dönmeyi öğretiyorlar. Buna karşı çıkan komutanlar ise Feo’nun annesini hapse atıyor. Kaçmayı başaran Feo, kurtlarıyla birlikte annesini kurtarmak üzere çıktığı yolda birçok macera yaşıyor ve birçok inanılmaz arkadaş ediniyor.
Yine özgürlüğün, doğruyu savunmanın başrolde olduğu bir kitap olduğundan çok ama çok severek okuduğumu söylemeliyim. Özellikle anne babalar çocuklarına Katherine Rundell’ın kitaplarını almalı ya da okumalılar.
Feo ve Kurt
Katherine Rundell
Domingo Yayınevi
Türkçesi: Duygu Dalgakıran
288 Sayfa, 2017
Şömizim mumsuluğu ne demek?