Felsefenin Tesellisi
Felsefenin Tesellisi
Alain de Botton
Bugüne kadar hiç, bir felsefe kitabında teselli bulabileceğinizi düşünmüş müydünüz?
Kasım ayının ortasındayız, havalar soğudu, gökyüzü suratsız yüzünüzü göstermeye başladı. Bu yüzden içimizdeki enerjiyi kaybetmiş olabiliriz. Yıl sonu yaklaşıyor, sene başında önümüze koyduğumuz bazı hedefleri gerçekleştirememiş olabiliriz. İş yerimizde, okulumuzda, evimizde ya da özel hayatımızda işler yolunda gitmiyor olabilir. Her şey mükemmel gidiyorken hayatımıza farkındalık katmak, motivasyonumuzu pekiştirmek istiyor da olabiliriz ya da niyetimiz sadece felsefeye ufak bir giriş yapmakta olabilir. İşte bu çok sevdiğim kitap bizlere derman olmak için arkadaşlar. Okuyun, tekrar tekrar okumak isteyeceksiniz ☺
Kitaba gelirsek içerisinde, 6 bölüm var. Şimdiye kadar hiç felsefe kitabı okumadıysanız, felsefeyle ilgilenmediyseniz gözünüz hiç korkmasın. Kitabın dili sade, teorik düşüncelerden ziyade pratik düşüncelere sevk eden bir anlatımı var. Bölümlere konu olan felsefecilerimizin ilginç hayatlarına da değiniyor olması kitabı daha da çekici kılıyor.
Şimdi sizi kitabın bölümleriyle ve bölümlerden yapacağım ufak alıntılarla baş başa bırakıyorum. Keyifli okumalar ☺
“1-Toplum Tarafından Kabul Görmenin Tesellisi(Sokrates):
…Yalnızca başkalarının düşmanca tavırları değildir bizi mevcut düzeni sorgulamaktan alıkoyan. Şüphe duyma yeteneğimiz içimize yerleşmiş bir inanç tarafından da baltalanabilir; toplum tarafından kabul gören davranış biçimlerinin sağlam temele dayandığına inanırız…
2-Yeterince Paraya Sahip Olmamanın Tesellisi(Epikuros):
…Neden pahalı şeyler bize büyük mutluluk getirmediği halde onlara böylesine düşkünüz? Hata yapıyoruz da ondan. Yaptığımız hata migren ağrılarına dayanamadığı için kafatasında bir delik açtıran adama benziyor. Gereksinimlerimiz psikolojik olduğu halde maddi şeylere, nesnelere yöneliyoruz. Kafamızı derleyip toplamamız gerekirken evimiz derli toplu görünsün diye raflar satın alıyoruz. Dost sıcaklığının yerini tutsun diye kaşmir hırkalar giyiyoruz…
3-Düşkırıklığı Yaşamanın Tesellisi(Seneca):
…Tasmasından kurtulmaya çalışan bir hayvan, tasmanın boynunu daha fazla sıkmasına yol açar. Hiçbir tasma yoktur ki hayvan onunla yürümeyi kabullenmektense ondan kurtulmaya çalıştığında boynunu acıtmasın. Ancak bizi canımızdan bezdirecek kadar kötü olaylarla karşılaştığımızda yapabileceğimiz yegane şeyin acılara katlanmak ve kaçınılmaz olana boyun eğmek olduğunu bilirsek teselli bulabiliriz…
4-Kendini Yetersiz Hissetmenin Tesellisi(Montaigne):
…Gerçek bilgeliğin yolu benliğimizin temelini oluşturan şeylerle barışık olmaktan geçiyordu. Bilge kişi zeka ve kültürün insan hayatında sanılandan çok daha küçük bir rol üstlendiğini bilmeli, ölümlü bedenimizin bazı acil, uygunsuz gereksinimlerini kabullenmeliydi…
5-Kırık Bir Kalbin Tesellisi(Schopenhauer):
…Doğuştan getirdiğimiz tek bir kusur var:Hepimiz mutlu olmak için dünyaya geldiğimize inanıyoruz. Bu kusurumuzu gidermedikçe dünya gözümüze çelişkilerle dolu bir yer gibi görünecektir…
6-Zorluklar Yaşamanın Tesellisi(Nietzsche):
…Mutluluğa ulaşmanın, yaşamdan tatmin olmanın yolu, acıdan sakınmak değil, acıyı doğal bir şey, iyi olana erişmek için çabalarken karşımıza mutlaka çıkacak bir basamak olarak görmektir…”
Sel Yayınları
309 sayfa
Yazar Hakkında:
1969 yılında İsviçre’de doğdu. Eğitimini Cambridge’de tamamladı. Yapıtları on altı dile çevrildi. Hâlâ Londra’da yaşıyor.
Türk okurunun beğenisini kazanan kitapları: Aşk Üzerine, Proust Yaşamınızı Nasıl Değiştirebilir, Romantik Hareket, Öp ve Anlat, Seyahat Sanatı, Felsefenin Tesellisi, Çalışmanın Mutluluğu ve Sıkıntısı, Ateistler İçin Din, Havaalanında Bir Hafta, Görmek ve Fark Etmek, Hayat Okulu Kitapları ve Statü Endişesi