Ergen Kullanma Kılavuzu
Bugün bir sohbet sırasında site yazarımız Kerem Bozkurt, ergenlikle ilgili olarak Fransız Yönetmen Truffaut ‘un ‘Ergenliği iyi hatırlayan bir birey alzheimer hastası olmuştur.’ sözünü söyledi.
Gerçekten ergenlik dönemini ‘iyi anılar’la hatırlayan var mıdır? Bu dönem hem gençler hem de ebeveynler olarak zorlu bir süreç olarak yaşanmaktadır, dediğimde çok kişi ‘Evet’ diyecektir. Oysa Michel Delagrave, Ergen Kullanma Kılavuzu adlı kitabında bu oranın yapılan bir araştırmaya dayalı olarak %15 ile sınırlı olduğunu belirtmektedir. Sorgulanması gereken nokta bu %15 hangi ülkeye ait? Anne baba olmak, ergen olmak gelişimsel bir süreç olduğuna göre tüm toplumları etkileyecektir..
Birçoğumuz bizim zamanımızda ‘böyle miydi?” diye söylemlerde bulunur. Peki bu sözü ilk söyleyen kimdi? Kitaba göre MÖ 2000 li yıllarda ilk defa bir rahip tarafından kullanıldığı belirtilmektedir. 3000 yıllık Babil kalıntılarında bile bu sürecin yansımaları bulunduğuna göre İnsanlık tarihinin Atalarının da geleceklerinden muzdarip olduğunu söyleyebiliriz.
Peki o halde nedir bu Ergenlik?
Kitaba göre 11-18 yaşlarında yaşanan ‘kişinin gelişim süreci içerisinde , edinilmiş kimliğin derinlemesine baştan sorgulandığı bir aşamadır.’ Yani “Ben ne olacağım?.. Artık çocuk değilim, peki nasıl bir yetişkin olacağım?” sorularının dönemidir, der yazar.
Ergenlik döneminde hem öğretmen hem ebeveyn olarak bizleri ‘ergenlik’ dendiğinde en çok ‘stres’ altında bırakan, gençlerin biz yetişkinlerle inatlaştıkları, karşı çıktıkları hallerdir. ” Karşı çıkarak ne istediğimi annem sayesinde öğrendim.” diyen Françoise Dolto’nun sözüne yer veren yazarımız acaba bize ne demek istemektedir?
Yaşanan olumlu yanlar kadar olumsuzluklar da bu gelişim sürecine dahildir. Ergenlik gelişim sürecini beş evreye ayıran yazar, süreci “fiziksel, zihinsel, psikolojik , duygusal ve sosyal’ olarak belirtir. Zaten yazar ısrarla üzerinde durduğu durum önce ergen olan çocuğunuzu iyi tanımak ve ergenlik sürecini iyi bilmek. Bunun içinde ergen çocuğunuzu ne kadar tanıdığınıza dair kontrol listesini de sizin için hazırlamış kitabında.
Yazarın kendisi sosyal hizmet uzmanı olan bir baba olduğundan, ebeveynlerin içinde bulunduğu duygu ve düşünce durumlarını farkında olan biri olarak ergenliği hem ebeveyn tarafıyla hem de uzman tarafıyla değerlendirerek anlatmıştır.
Ergenlik sürecinde, ergen dünyayı anlama ve keşfetme evresinde , kendi kararlarını almak ve arkadaş grubunda kendini ispat etmeye çalıştığı bu süreçte ebeveynler olarak sağlıklı ve huzurlu olarak neler yapılabilirliği detaylı olarak kitapta yer almaktadır.
Yazarın kitabında ;
Birinci Kısımda “Ergenliğin Portresi ve Bu Dönemi Bir Ebeveyn Hastalığına Dönüştürmemek İçin İzlenebilecek Yollar” ile Ergenin kim olduğu, arkadaşlık ilişkileri, Ebeveyn olarak bu sürecin nasıl yaşanacağı, ‘kurban’ ebeveynlikten nasıl kaçınılacağı;
İkinci Kısımda “Otoritesini Yitirmiş Ebeveynler ya da Kaybettiğiniz Otoritenizi Nasıl Geri Kazanabilirsiniz?” ile ergenliğe ilişkin yanlış inanışlar, disiplin, gençlere yardımcı olan yaklaşımlar, ebeveyn hakları ve görevleri, sonuç tavsiyeleri gibi başlıklar bulunmaktadır. Daha fazla bilgi ve detaylar için sizi kitaba doğru uğurluyorum değerli yetişkinlerim.
Ergen Kullanma Kılavuzu
Michel Delagrave
YKY Yayınları, 2016