En Gerçeküstü Doğal Fenomenlerden 20 Tanesi

Ay kuşağı
Ay kuşağı
1. Ay kuşağı

Gökkuşakları gibi, bu rengarenk gece gözüken kemerler ışığın (bu durumda Ay’dan gelen) yansıması ve gökyüzündeki su tanecikleri tarafından kırılması sonucunda oluşur. Ama ay kuşakları gökkuşaklarına göre daha nadirdir. Bu doğal fenomen ancak ay bayağı alçakta iken, gökyüzü karanlık iken ve yağmurun Ay’ın karşı tarafına doğru yağdığı zamanlarda görülür.

Hale
Hale
2. Hale

Ay kuşaklarına benzer olarak, güneş haleleri ya da çember gökkuşakları, gökyüzünde daha yüksekte ışığın buz kristallerinden yansıması ve mükemmel bir çember oluşturması ile meydana gelir. Güneşin etrafında büyük beyaz veya rengarenk bir çember olarak ortaya çıkarlar.

 Ölüm Sarkıtı
Ölüm Sarkıtı
3. Ölüm Sarkıtı

Alec Baldwin’in Frozen Planet belgeselinde ‘’ölümün buzlu parmakları’’ olarak bahsettiği ölüm sarkıtları, su altı sarkıtları, ya da oyuk buz sarkıtları olarak adlandırılan oluşumlar soğuk tuzlu suyun donması ile meydana gelir, ölüm sarkıtları okyanus zeminine kadar uzanıp birikebilirler, zamanla deniz yıldızı gibi yavaş hareket eden deniz dibinde yaşayan canlıları dondurdukları da gözlemlenmiştir.

Kayan Yıldız
Kayan Yıldız
4. Kayan Yıldız

Kayan yıldızlar aslında meteorlar veya dünyanın atmosferine giriş yapan küçük taşlardır. Kayma sırasında görülen ışık kayadan kopan parçacıkların ısınıp yanması sonucu meydana gelir. Yıldız gözlemcileri ya da astronomi ile uğraşan kişiler her 10 ila 15 dakika arası bir kayan yıldız görmeyi bekleyebilirler.

 Düden
Düden
5. Düden

Doğal fenomenlerin ne kadar tehlikeli olabileceğinin mükemmel bir örneği olarak Floridalı bir adamın kendi yatak odasının altında oluşan düden tarafından yutulması verilebilir. Düdenler en çok suyun bitkiler veya karbon dioksit gazıyla teması sonucu asitlenmesi ile yumuşak olan kireç taşı, alçıtaşı ve dolomi taşlarını aşındırıp derin bir mağara oluşturmasıyla meydana gelir.

Girdap
Girdap
6. Girdap

Karşılıklı gelen akıntıların birleştiği noktada meydana gelen girdaplar kurgularda gerçek hayata göre daha meşumdur. En güçlü girdaplar dar ve sığ boğazlarda hızlı akan sularda veya şelalelerin tabanlarında meydana gelir. Ama dönüş hızı saniyede 9 metreyi zor geçer.

 Parlayan Sahiller
Parlayan Sahiller
7. Parlayan Sahiller

Dünyadaki bazı sahiller geceliğin parıldama özelliğine sahiptir. Bu doğal fenomen su içinde olan fitoplanktonların dalgalar veya akıntıların onlara verdikleri hareketle heyecanlanıp ışık yaymalarıyla oluşur. Bu mikroorganizmalar Maldivler’de, Puerto Rico’da, bataklıklarda ve dünyanın birçok yerinde daha bulunabilir.

Işık Sütunları
Işık Sütunları
8. Işık Sütunları

Işık sütunları gökyüzünden aşağı doğru ışık veren rengarenk ışınlardır, genel olarak güneşin yükseldiği anlarda görülür. Bazen solar sütunlar veya güneş sütunları olarak adlandırıldıklarıda görülmüştür. Işık sütunları soğuk iklimlerde ışığın havadaki buz kristallerinden yansımasıyla meydana gelir.

Deniz Hortumu
Deniz Hortumu
9. Deniz Hortumu

Bazıları deniz hortumlarını denizin üstünden geçen normal bir hortum olarak düşünür, ama gerçekte olan şey aslında deniz hortumunun bir çeşit bulut olmasıdır. Deniz hortumları suyun üstünde devamlı dönen ve normal hortumlardan daha zayıf güçte olan sütunlardır. Genel olarak tropikal ve astropikal iklimlerde görülürler.

Volkanik Yıldırım
Volkanik Yıldırım
10. Volkanik Yıldırım

Volkanik yıldırım volkan patlaması sırasında meydana gelen yıldırımlara denir. Yıldırım volkanik dumanın içinde—volkan küfünden oluşan silindir biçimli sütun—patlamasından sonra meydana gelir. Dumanı yapan parçacıklar yeraltında sıkışır. Bu parçacıklar gökyüzüne fırladığında yoğunluk değişime uğrar. Buna ek olaraktan parçacıkları arası sürtünme ile elektriklenme meydana gelir. Yukarı çıkmaya devam ettikleri sürece elektrik veya yıldırımın akışa geçmeleri için aralarında boşluk oluşmaya başlar, National Geographic ‘in dediği üzere.

Kan Şelaleri
Kan Şelaleri
11. Kan Şelaleleri

Antarktika’da meydana gelen Kan Şelaleleri kan kırmızısı rengiyle McMundo Dry Vadisi’ndeki Taylor Buz Dağı’ndaki şelaleden akmaktadır. Atlas Obscura’ya göre bilim adamları ve jeologlar ilk olaraktan rengin sebebinin alg yosunu olduğunu düşündüler. Fakat Alaska Fairbanks Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, kırmızı rengin tuzlu suda oksitlenen demirden geldiği tespit edildi. Şelaleleri görebilmemizin sebebi suyun akmasına izin veren ufak bir çatlak olduğu gözlemlenmiştir.

 Donmuş Göl Baloncukları
Donmuş Göl Baloncukları
12. Donmuş Göl Baloncukları

Kanada’nın Alberta bölgesindeki Abraham Gölü bir hayli güzel gözüken donmuş, tutsak kalan metan gazı baloncuklarına sahiptir. Metan baloncukları bakterilerin yapraklar ve hayvanlardan beslenmesi sonucu meydana gelir. Bakteriler maddeyi yedikten sonra ‘’dışkı’’ olarak metan gazı bırakırlar, devamında ise donmuş suyun içinde süzülen baloncuklara dönüşürler, Smithsonian Magazini’ne göre.

Salt Flats (Tuzluk)
Salt Flats (Tuzluk)
13. Salt Flats (Tuzluk)

Bolivya ve Utah’ta bilinmiş olan çeşitli tuzluk alanlar bulunmaktadır. Yerlerinin önemi olmaksızın, tuzluklar suyun buharlaşması ve tuzlar ile diğer minerallerin yoğunlaşması ve çökelmesi ile meydana gelir. Hangi su kaynağından oldukları değişiklik gösterebilir, bunlar göller, yeraltı suları veya birçok diğer su kaynakları olabilir.

Yıldız Kurdu Mağaraları
Yıldız Kurdu Mağaraları
14. Yıldız Kurdu Mağaraları

Küçük ve kaygan olsalar da yıldız kurtları da doğal bir fenomene sahiptir, özellikle mağaralarında. Bu mağaraların birçoğu Yeni Zelanda ve Avustralya’dadır ve ünlü olan bir mağara Alabama ’dada mevcuttur. Yeni Zelanda’daki Waitomo Mağaraları en çok bilinenlerdir ve 30 milyon yıl önce oluşmuşlardır. Yıldız kurdu mağaralarının arkasındaki bilim ilginçtir. Onlar sadece ‘’parıldayan kurtlar’’ değildir. Mantar sivrisineği yumurtalarından çıkarlar, larvaları sümük üretir. Bu sümükler den ipek ipler oluşup daha fazla sümük damlacıkları toplarlar. Parlayan şey burada oluşan ağdır ve bu ağ kurtların beslenmeleri için sinekler vb. böcekleri çeker.

 Gökkuşağı Okaliptüs Ağaçları
Gökkuşağı Okaliptüs Ağaçları
15. Gökkuşağı Okaliptüs Ağaçları

Gökkuşağı Okaliptüsleri Filipinler ve Endonezya’da görülür. Bu rengarenk çizgiler aslında eski ve yeni kabukların birlikte gözükmesiyle oluşur. Eskimiş ince kabuklar soyulmaya başladıkça daha genç ve açık renkte kabuklar ortaya çıkar. En genç ağaç kabuğu sırasıyla; yeşil>mor>kırmızı>kahverengi şeklindedir ve bunun sebebi ağacın yaşlandıkça klorofil kaybetmesiyle olur. En sonunda ağaç kabuğu tamamen kahverengiye döner ve bu devir sürekli devam eder.

Traverten Teraslar
Traverten Teraslar
16. Traverten Teraslar

Travertenler kalsiyum karbonun jeotermal sularda çöküşü ile gerçekleşir. Travertenler zamanla çeşitli terasları oluşturur. Karbondioksitle dolu olan sıcak su kireç taşının üstünden geçerken taşı parçalara ayırıp kalsiyum karbonu travertenin yüzeyine taşır. Yine de araştırmacılar hala farklı yöntemlerle oluşabilmiş olduklarının da mümkün olduğunu söylemektedir. Su içindeki bakterilerin mineralleri katalize etmesi ilke terasları oluşturmaları gibi.

Kumtaşı Dalgaları
Kumtaşı Dalgaları
17. Kumtaşı Dalgaları

Orijinal olarak Arizona’daki 190 milyon sene önceden oluşan kum tepesi, ‘’Dalga’’ kumtaşının kayalarla kesişmesiyle oluşmuştur. Kum tepeleri dikey ve yatay şekilde oluşurlar ve rüzgâr ile yağmur sayesinde oluşan erozyon ile dalga biçimindeki şekilleri ortaya çıkar

Çöl Gülleri
Çöl Gülleri
18. Çöl Gülleri

Çöl gülleri kum parçacıklarının sıkıştığı çöl alanlarında olan yağmur veya selden oluşan özel bir kristal grubudur. Islak ve kuru durumlarının değişmesi kumları sıkıştırırken bu kristalleri oluşturur. Birçoğu alçıtaşından meydana gelse de barit ve selestin güller de vardır.

Sedefli Bulutlar
Sedefli Bulutlar
19. Sedefli Bulutlar

Sedefli bulutlar çeşitli renklere sahip ışık dalgaları gibi gözükür. Oldukça nadir görülürler çünkü günbatımından veya gündoğumundan 2 saat sonra görülebilirler. Ama kış zamanı yüksek irtifalı yerlerde daha sık rastlanırlar. Antarktika, İskandinavya, İzlanda, Kanada gibi.

Donuk Patlamalar
Donuk Patlamalar
20. Donuk Patlamalar

Bu doğal fenomen donmuş ve sıkışmış metan gazı sayesinde (Abraham Gölü’ndeki baloncuklar gibi) meydana gelirler. Bu büyük balonların ısıtılması sonucu balonlardan şiddetli bir patlama meydana gelir. Kutup bölgelerinde ılıklaşan ısı buzu eritir bunun sonucu olaraktan gazlar serbest kalır ve patlamalar gerçekleşir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir