Edebiyat Ortamı Dergisi
“Dergilerin işlevlerinden biri, hatta en önemlisi şair, yazar ve okur yetiştirmektir. Pek çok yazar, şair edebiyat dünyasına dergilerde adım atmıştır.” diyen Edebiyat Ortamı dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Arif Ay’a hak vermemek mümkün değil.
Edebiyat Ortamı dergisi, adının hakkını fazlasıyla veren ve ciddi bir şekilde titizlikle hazırlandığı her halinden belli olan bir dergidir.
Dergi büyük bir kitap boyutundadır. Kapağı kalın kuşe olup iç sayfaları bildiğimiz saman kağıttan olan kitap sayfalarıdır.
İçeriğine bakıldığında bir nevi taşınabilir kütüphane izlenimi de vermektedir. Farklı türde makalelerin yer aldığı dergide ‘Amerikalı Zenci Romancı İle Okur: Irkçılığın Uyandırdığı İzlenim ve Etkiler’ başlığında verilen Lale Demirtürk yazısı da bunlardan biri. Amerikan edebiyatındaki siyah-beyaz ayrımını hem romancı hem okur olarak karşılaştırmalı olarak aktarmıştır.
Kitap incelemeleri detaylı olarak verilmiş hem kitaptan alıntılar hem de yazarın hayatından kesitlerle karşılaştırmalar yapılarak aktarılmıştır (Nazan Bekiroğlu-Nar Ağacı, Reşat Nuri Güntekin- Anadolu Notları).
Budapeşte’ye yapılan seyahat anlatımı ise edebi ifadelerle zenginleştirilerek öykü tadı verilmiştir. Gezi de sadece kültürel öğeler değil tarih bilgisi de yer almaktadır.
Farklı yazarlara ait öykü, şiir ve denemelerde dergide yerini almıştır.
Dikkat çeken bir bölüm ise ‘Resim Altı’nda bir fotoğraf ve fotoğrafla ilgili bir anlatı yer almaktadır. (Fotoğraf baskı sebebiyle çok anlaşılır değildi.)
Prof. Dr. İsmail Hakkı Aksoyak ile kitabı “Söylenmemiş Sözler” üzerine röportajı bulunmaktadır.
Portre incelemelerinde ise Ahmet Hamdi Tanpınar ve Fatma Aliye detaylı olarak anlatılmıştır.
Romandan sinemaya uyarlanan filmleri inceleyen bir yazı da okuyucunun ilgisini çekecektir. “Gerçeklik Yanılsaması, Sözcükler ve Görüntünün Doğası” başlıklı bu yazıda Trenin Garaja Girişi, Arkadaşımın Eve Nerede? Gibi filmler aktarılmıştır.
Şakir Kurtulmuş’un Şiirlerine Genel Bir Bakış konusunda ise Şakir Kurtulmuş şiirleri başka şairlerle de karşılaştırılarak detaylıca incelenmiştir.
Derginin son sayfalarında ise okuyucuların gönderdiği eserlerin inceleme ve eleştiri yazıları yer almaktadır. Detaylı ifadelerle okuyucu eserleri yorumlanmıştır.
Ekinde ise bir kitap olarak hazırlanmış olan Erdem Bayazıt’ın şiirleri ve hayatı anlatılmıştır. Yani dergi ile birlikte bir de kitabınız oluyor.
İlk girişte belirtildiği gibi dergi “şair, yazar ve okur yetiştirme” amacını taşıdığını gösteren, “edebiyat dergisi okudum” dedirten bir yapıya sahip. Edebiyat alanına ilgi duyanların takip etmesi gerektiğini düşündüğüm bir dergi oldu.
5