Dijital Bağımlılığı Olmayan Çocuk Yetiştirmenin 8 Akıllıca Yolu
Modern çocuklar çok erken yaşta bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletleri tanımaya başlıyor. Bu eğilim, ebeveynler, pediyatristler ve aşırı cihaz kullanımının olası olumsuz sonuçlarını konuşan psikologlar için endişe verici. Peki, çocuklarımızı nasıl koruyabiliriz?
“Çocuğunuzun bir cihazda geçirmesine izin verilen maksimum süreyi belirleyin.”
Bir çocuğun TV izlemeyle veya dijital cihazlar kullanarak harcayabileceği süre yaşına bağlıdır.
Doğumdan 18 aya kadar: TV de dahil hiçbir ekran yok. İstisnalar, aile büyükleri veya sevdikleriniz ile yapılan görüntülü konuşmalar.
2 ila 5 yıl arasında: Bir ekranda günde harcanan süre en fazla 1 saat olmalıdır. Bu bir saat her şeyi içeriyor: Akıllı telefon, TV, tablet ve bilgisayar.
6 yaşından büyük çocuklar için, dijital cihazlar için belirli bir zaman sınırı belirlemek faydalı olur (pek çok uzman günde en fazla 2 saati önerir). Cihazların uyku, fiziksel aktivite veya çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için gerekli diğer faaliyetlere ayrılan zamanı azaltmamalarını sağlamak önemlidir.
“Sadece yasaklamayın başka seçenekler sunun.”
Bir akıllı telefon / tablet / dizüstü bilgisayarı elinden alıp “başka bir şey yap” demek çocuğunuzla çatışmanın doğrudan bir yoludur. Spor, yürüyüş, çizim, okuma, baba ile balık tutma gibi çocuğun yaşına ve ilgisine uygun alternatif etkinlikler sunmamız gerekir.
“Örnek olun.”
Çocuklar ebeveynlerinin davranışlarını kopyalar. Annesi bir kitap okuyor ise, çocuğun da bir kitap okumayı isteme ihtimali, annesi zamanının çoğunu telefonuyla geçiren bir çocuğunkinden çok daha yüksektir.
Bir cihazla olan ilişkinizi bir daha gözden geçirin. Onlarla ne kadar zaman harcıyorsunuz? E-postanızı, güncellemelerinizi veya haberlerinizi ne sıklıkta kontrol ediyorsunuz? İnternetten ve sayısal aygıtlardan arındırılmış günleriniz var mı?
“Dijital dünyayla iletişim kurmak için aracı ve rehber olun.”
Çocuğunuza internetin ve dijital cihazların yalnızca eğlence değil, aynı zamanda bir bilgi kaynağı ve bir bilgi deposu olduğunu gösterin. Çocukları keşfetmek ve soru sormak için teşvik edin. Yanıt vermeye hazır olun ve deneyimlerinizi paylaşın
“Çocuğun ilgilendiği içeriğin kalitesine dikkat edin.”
9 yaşına gelene kadar bir çocuğun internete erişimi ebeveynleri tarafından kontrol edilmelidir. Çocuğa farklı beceriler geliştirmesine yardımcı olan eğitim programları ve sitelere öncelik vermek daha iyidir.
Çocuğunuza uygun içerikleri filitreleyen, güvenli internet kullanımını sağlamak amacıyla “Aile Kontrolü” özelliklerini kullanabilirsiniz.
“İnternetten ve dijital cihazlardan uzak alanlar belirleyin.”
İnternetten ve dijital cihazlardan daima uzak alanlar (yatak odası, çocuk odası) ve zaman (aile akşam yemeği, doğayla geçen zaman) belirleyin. Çocuğunuzun odasına bir bilgisayar koymayın. Ona yatak odasına veya yemek masasına bir tablet veya akıllı telefon getirmemesini söyleyin.
Çocuk doktorları, yatmadan bir saat önce dijital cihazları kullanmamalarını da öneriyorlar.
“Çocuğunuzun internet iletişiminin ilkelerini anlamasına yardımcı olun ve muhtemel hataları önleyin.”
Çocuğunuzun en az 12 yaşına kadar sosyal ağlarda olmaması daha iyi olur. Bir genç için, sosyal ağları kullanmak önemlidir, çünkü bu, kendisini anlamayı ve başkalarına tanıtmayı öğrendiği bir dönemdir.
Yakınında olmak ve gencin çevrimiçi yaşamın ilkelerini daha iyi anlamalarına yardımcı olmak önemlidir. Bununla birlikte, çocuklarınızın sosyal paylaşım ağlarında arkadaşı olmayın ve yazıları ve resimleri hakkında kesinlikle yorum yapmayın – çocuğunuzun kişisel alan hakkını unutmayın.
“Çocuğunuzu riskler hakkında bilgilendirin.”
Çocuğunuzun gözetimsiz internette dolaşmasına izin verdikten sonra, internetin olası tehlikeleri hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Bunu açıklamak önemlidir:
İnternet zorbalığına nasıl tepki verilmeli,
Gizlilik ayarlarını nasıl ve neden ayarlamalı;
Kişisel bilgilere açık erişimin tehlikeli sonuçları;
Telif hakkı olan materyalleri indirmeyi
Çocuğunuza internette yayınladığımız her şeyin kamusal alana girdiğini ve hep orada kaldığını, dijital ortamda karşılaştığı her şeye karşı dikkatli olmasını söyleyin. Son olarak, çocuğunuza, bir problem olduğunda, suçlanma korkusu olmadan size her zaman gelebileceğini söyleyin.
Son söz:
Modern teknolojiler tehlikeli olabilir, ancak çocuğunuzu onlardan tamamen ayırabilmek için çabalamayın. Sonuçta, onlar gelişim için harika kaynaklardır ve yaratıcılığı geliştirir.
5
5
4.5