‘Daha’ İnsan

Bazı kitapları, hiç tanımadığım harika bir yazarın kitabını özellikle, okuduğumda hiçbir zaman yeterince hızlı ya da fazla okuyamayacağımı düşünüyorum. Ne kadar çok okursam okuyayım bir yerlerde harika kitaplar yazılıyor ve ben dünyanın bu hızına yetişemeyecek mikro kozmosum yalnızca… Şimdi olduğu gibi…

Hakan Günday bir süredir okumak istediğim sonunda da okuduğum bir kalem. Ve gerçekten güzel bir üslubu, farklı bir tarzı var. Diğer kitaplarını da okuyup kafamdaki kutuya tik atmam gerek ✅

Daha; insan kaçakçılığının karanlık alanlarını değil de insan ruhunun karanlık taraflarını anlatıyor aslında. Hatta diyebilirim ki bir kere karanlığa çekilip de aydınlığı göremeyen bir insan o kör kuyudan çıkamıyor.

Kitap, kaçakçılığı ve altındaki pis işleri de ortaya sererken okuyucu da şiddet ve vahşet ile yüzleştiriyor.

Gaza, bir anti-kahraman. Dokuz yaşında babası ile doğudan batıya insan ‘sevkiyatı’nda yer almaya başlayınca, hayatının alacağı şekil belirlenir. Gaza, başta acıma hissedeceğiniz ama yaptıkları ve yapabilecekleri ile ne düşüneceğinizi bilemeyeceğiniz bir karakter. Aslında psikolojik olarak değişimi, harika beyne sahip o satranç ustası dokuz yaşındaki masum çocuğun, ülkelerindeki şiddetten kaçanlar üzerinde uyguladığı deneylere kadar geldiği hal hiç de gerçek dışı değil. Kim bilir daha nice insan, belki yine böyle bir deha yine benzer değişimlerden geçerek karanlığa çekiliyor… Ama bence bu kitabı sevmeyenler için bir sebep olabilir. Çünkü genel olarak daha ılımlı karakterler olunca kitap yüceltiliyor ama bir kitabı sevmek için kahramanını sevmek zorunda değiliz, anti-kahramansa bir de…

DahaKitap boyunca Gaza’nın iç hesaplaşmaları benim için en çarpıcı yerlerdi. Çevrenin insan üstündeki etkisi, tabi bu bir de çocuksa, insanın ne istediğinin bir önemi olmadığını gösteriyor. Gaza büyüdükçe değişmeyi veya kaçmayı istese de geçmişin her zaman bilinçte kalması bunu zorlaştırıyor. Bir de morfin sülfat…

Dordor ve Harmin Gaza’nın en yakın iki dev dostu, iki kapılı bir handa Gaza’nın gerçekten kendini açtığı ve onu anlayan iki kişi… Bir kapısını dost için kapatabilecek kadar.

Gaza ile Rastin’in diyalogları ise insana yetki verildiğinde neler olduğunu, yönetimin veyahut siyasetin hiçten nasıl varolduğunu gösteriyor. Sadece bu kısım bile dakikalarca konuşmaya değer kitabı…

Daha, ismi ile, içeriği ile ve dünya ile ilgili görüşler ile ilginç bir okuma. Günday’ın da daha söylenecek çok sözü olduğu aşikar.

Kitaptan bilgi vermeden daha uzun yorum yapabilmek mümkün değil. O nedenle başkalarının da okumasını sağlayıp fikirleri paylaşmak sırası…

Daha
Hakan Günday
Doğan Kitap
420 sayfa, 2013

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir