Çocuklarınıza Hikâye Okurken “Gezinti” Tekniğini Deneyin!
Kitap okumayı sevmeyen çocuklar için bir de “Picture Walk'”olarak bilinen “Gezinti” tekniğini deneyin!
Gezinti Tekniği Nedir?
Gezinti tekniği bir yetişkinle bir ya da birkaç çocuğun, bir kitabı okumadan önce yapacakları ortak bir etkinliktir. Gezinti tekniği çocukların önceden bilmediği hikâye kitaplarında uygulanır. Bu teknikte, okumaya başlanmadan önce kitabın resimleri birlikte gözden geçirilir ve çocukların hikâyeye hakkında fikir edinmesi sağlanır.
Neden Gezinti Tekniği’ni Kullanmalıyız?
Çünkü bu teknik, çocukları okuma yazmaya hazırlar. Grup olarak nasıl kitap okunabilir sorusu hakkında ipuçları verir. Dahası görsel ifadeleri anlama, yorumlama ve kullanma becerisini artırır. Çocuğun hikâyenin nerede ve ne zaman gerçekleşeceği, hikâyedeki karakterler ve hikâyede neler olabileceği konusunda fikir edinmesini sağlar.
Hikâyede kullanılan resimler, özellikle uzun süreli kitap okumayı sevmeyen çocuklar için merak uyandırıcı bir etkiye sahiptir. Kitabın yapraklarını dilediği hızla geçebilir. Ayrıca, çocuk, hikâyedeki görselleri kendi deneyimlerine bağlayabilir. Bu görseller, çocuklara hikâyedeki bilgileri organize etmeleri için fırsatlar sağlar. Çocuk hikâyede neler olabileceği ve hikâyenin nasıl biteceği hakkında tahminler yapar.
Öte yandan, gezinti tekniği, çocuğa yeni kelimeleri tanıtmak için bir fırsat olarak da sunulabilir. Yetişkin bireyin, kitaba yeni kelimeyle başlaması ve devamını çocuktan istemesi, çocuğun yeni kelimeye bakış açısını ve yorumlamasını anlamamıza da yardımcı olur.
Peki Bu Yöntem Nasıl Uygulanır?
- Çocuğunuzun tadını çıkaracağını düşündüğünüz bir kitabı seçin. Doğrudan metne ilişkin birçok ilginç ve ayrıntılı renkli illüstrasyon içeren kitaplara göz atmanız faydalı olacaktır.
- Hikâyeyi okumadan önce, çocuğunuza, kitabın neyle ilgili olduğunu tahmin edip edemeyeceğinizi görmek için birlikte resimlerine bakacağınızı açıklayın. Sonra, tahminlerin doğru olup olmadığını görmek için kitabı birlikte okuyacaksınız.
- Kitabın kapağına bakarak başlayın. Çocuğunuza kitabın kapağında neler gördüğünü, hikâyenin ne hakkında olabileceğini sorun.
- Her bir resmin ayrıntılarına dikkatlice bakarak, sırayla kitabın sayfalarında ilerleyin. Çocuğunuza resimler hakkında “kim, ne, nerede, ne zaman, neden, niçin ve nasıl” soru kalıplarını kullanarak sorular sorun: “Çocuk burada ne yapıyor? Köpeğin nasıl hissettiğini düşünüyorsun? Bu kişi nereye gidiyor olabilir? Bu kız, neden bu kadar heyecanlı gözüküyor? Bundan sonra ne olacağını düşünüyorsun?”.
- Eğer çocuk resimler hakkında bilgi vermeye isteksiz davranıyorsa, yüksek sesle düşünerek ve “Hmm. Buradaki annenin yüzüne bakıyorum… (Resimde yüzünü göstererek ve yüz ifadesini taklit ederek) Sanırım bir şeyler onu sinirlendirmiş görünüyor. Benimle aynı fikirde misin? Neden sinirlenmiş olabilir?” gibi sorularla yardımcı olabilirsiniz.
- Çocuğunuzun ifadeleri size göre doğru olmayabilir, aşırı bir tutum olmadıkça müdahale etmemeye çalışın.
- Çocuğunuzun söylediklerini destekleyici ifadeler kullanabilirsiniz. Örneğin; “Köpeğin kızın sırt çantasında saklanacağını ve okula gideceğini düşünüyorsun. Bu mümkün. Doğru olup olmadığını görmek için sabırsızlanıyorum!”.
- Bu süreci tüm resimlerle tamamladıktan sonra, hikâyeyi çocukla birlikte okuyun. Tahminlerinizin doğru olup olmadığı hakkında tartışabilirsiniz.
5