Çimen Erengezgin Söyleşisi
Yayımlanmış tüm eserlerini imzalı almış ve kütüphanemde ki en güzel yerinde muhafaza ettiğim, Türk edebiyatına renk katan bir yazar Çimen Erengezgin…Son kitabı “Aslında Maviydi Terk Eden” kitabı çıktı !
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü yeni kutladığımız bu günlerde, bu anlamlı kitabı kaleme aldığı için kendisine sonsuz teşekkür ediyor, tüm edebiyat severlerin bu eseri okumasını yürekten istiyorum.
Klasik olacak ancak, kısaca kendinizden bahseder misiniz? Kimdir Çimen Erengezgin?
Marmara Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Maliye Bölümü’nden mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Para Banka bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Uzun yıllar çeşitli ajans ve şirketlerde halkla ilişkiler alanında çalıştı. 2005 yılında yoga ile tanıştı. Yoganın fiziksel, zihinsel ve ruhsal faydalarını deneyimledikten sonra, “bana iyi gelen, başkalarına da iyi gelsin” diyerek 2010 yılında yoga eğitmenliği sertifikasını aldı. Vermekte olduğu yoga derslerinin yanı sıra, farkındalık çalışmaları düzenlemektedir. Halen www.yogadergisi.com sitesinde yogaya dair aylık yazıları yayımlanmaktadır. Ayrıca basılı 4 kitabı bulunmaktadır ve iki kolektif kitaba da hikâyeleriyle katkıda bulunmuştur.
Kitapları:
-Gezginname, Bir Farkındalık Yolculuğu – 2015 – Yitik Ülke Yayınları
-Yeşil Bisikletli Kız – 2016 – Yitik Ülke Yayınları
-Vay Başına Yoga Gelenler – 2017 – Yitik Ülke Yayınları
–Aslında Maviydi Terk Eden – 2018 – Yitik Ülke Yayınları
Katkıda Bulunduğu Kolektif Kitaplar
-Kedi Hikâyeleri – Beyaz Bulut – 2017 – Yitik Ülke Yayınları
-Bi’ Arkadaşın Başına Gelmiş – 2018 – İnkılap Kitabevi
Edebiyat, İnsan ve Toplum, Kişisel Gelişim kategorilerinde eserler yazmış bir yazar olarak sırası ile Gezginname ( 2015 ), Yeşil Bisikletli Kız ( 2016 ), Vay Başına Yoga Gelenler ( 2017 ) ve son olarak Aslında Maviydi Terk Eden ( 2018 ) kitaplarınız yayımlandı. Yazma serüveninize ne zaman ve nasıl başladınız?
Yazmaya ortaokul döneminde hikâyeler yazarak başladım, ardından şiirler ve denemeler geldi. Her zaman edebiyat ve Türkçe dersleri benim için en keyifli derslerdi ve elbette kitap okumak da öyle. Dolayısıyla okumanın ve yazmanın ayrılmaz bir ikili olduğu fikriyle bugünlere geldim diyebilirim.
”Aslında Maviydi Terk Eden” isimli romanınız çok derin ve fazla düşündürücü bir eser. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü yeni kutladığımız bu günlerde, değindiğiniz ana konu için bir kadın olarak sonsuz teşekkür ediyorum. Roman türündeki ilk kitabınız ile ilgili, dünyada kadınlara verilen değer ortada, tam olarak ne hissettiniz de böyle bir eseri kaleme alma kararı aldınız?
Rica ederim, aslında bir kadın olarak içinde bulunduğumuz dünya döneminde, kadına verilmesi gereken değeri vurgulamak adına yazdım kitabı. Bence her kadın, ister kendi yaşasın ister haberlerde duysun, şiddetin sona ermesi için elinden geleni yapmalıdır, yapıyordur da. Ben de sadece biraz daha vurgulamak, özellikle son dönemlerde artan sıkıntıları mercek altına yatırmak adına hikâyenin temelini şiddet olarak belirledim.
Yazılarınızı okurken fantastik olayların içinde de yer aldım… Hayal gücü sınırlarını zorladığınızı hissedip bunun toplumsal yargılarla ters düşebileceğini hissettiğiniz oldu mu? Oldu ya da olmadı, yazdıktan sonra “bu kısmı da biraz ağır oldu.” gibi düşünüp sildiğiniz kısımlar oldu mu?
Şiddeti oluşturan şu harfleri bir araya getirince bile yeterince ağır bir kelime oluşuyor bence; çünkü içeriği, manası, gerçeği ağır. Açıkçası anlatım açısından ağır olmayan hatta ajite etmeden yazdığıma inanıyorum romanımı. Çünkü yazdıklarımı okuyan sevgili okurlarımın ne demek istediğimi, nasıl bir acıyı vurguladığımı anlayacaklarını biliyorum.
Üstelik bir yazar yazmak istediğini, vermek istediğini okurlarının beklentisine göre değil, gerçeğiyle kalemine almalıdır. Yoksa “o ne der, bu nasıl karşılar” kaygılarıyla roman değil, hiçbir şey yazamazsınız.
Amaç ileriye gitmek, doğruya ulaşmak ve gelişmek olmalı edebiyatta da diğer tüm sanat kollarında olduğu gibi yoksa dünya aynı bulunduğu noktada kalır ve insanlık da yok olur gider.
Kitabınız Kasım 2018’de okurlarınızla buluştu. Bol okuyucusu olmasını diliyorum… Aslında Maviydi Terk Eden öyle heyecanlı bitti ki, devamı niteliğinde bir eser gelebilir mi? Veya roman türünde farklı bir eser gelecek mi?
Çok teşekkürler…
Açıkçası devamı niteliğinde bir roman yazma konusunda henüz bir karar vermiş değilim. Evet sanki devam edebilir gibi bir son yazdım ama henüz o konuda kesin bir karar veremedim.
Ancak bir sonraki kitabımın da yine bir roman olacağı müjdesini şimdiden vermek isterim.
Hatta bu romanı yazmaya başladığımı da ilk kez sizin aracılığınızla müjdelemiş olayım.
Türk yazarlar içerisinde bu kişinin eserleri beni yazar olmak için çok iştahlandırdı diyebileceğiniz bir yazar var mı?
Olmaz olur mu, tabii ki var; Yaşar Kemal, Halide Edip Adıvar, Sait Faik Abasıyanık, Kürşat Başar ve Buket Uzuner öncelikle sayabileceğim, bana ilham olan yazarlar diyebilirim.
En çok etkilendiğiniz, aklınıza ilk gelen 3 kitap ismi söyleyebilir misiniz?
Aslında Maviydi Terk Eden kitabımda da öneri olarak okurlarımla paylaştığım üç kitabı burada cevap olarak yazmak isterim:
-Virginia Woolf – Kendine Ait Bir Oda
-Duygu Asena – Kadının Adı Yok
-Eduardo Galeano – Kadınlar