Cehennem Çiçeği

Alper Canıgüz’ün çocuk kahramanı olan Alper Kamu, Oğullar ve Rencide Ruhlar’ın kahramanı olan Alper Kamu ile yoluna devam ettiği kitabı Cehennem Çiçeği yine 5 yaşındaki dahi bir çocuğun merakı ve zekasıyla çözümlediği olaylar zincirini anlatmaktadır.

“Ben beş yaşındayım. Biliyorum beş yaşında gibi değilim. Bu benim lanetim.” Diyen Alper Kamu, yaşıtları gibi sokak kavgaları yapan, misket oynayan bir çocuk olsa da yaşıtlarından farklı olarak ilgilendikleri başkadır. Kadınlar hakkında düşünen, alkol alan, yetişkin düzeyinde kitaplar okuyan, zihinsel, duygusal, sosyal gelişimi ve hissettiği yaş itibariyle 30larında bir erkek gibidir..

“Reenkarnasyona uğradım ben. Hem de defalarca. Eski hayatlarımdan birinde Fransız Devrimi’nde bir cellat, birinde Çarlık Rusya’sında gardiyan ve bir diğerinde de 12 Mart döneminde Türkiye’de askeri yargıçtım. Kurbanlarımı iyice tanımak istediğimden, ne yazıp çizmişlerse hepsini okudum ve böylece bir sürü şey öğrendim. Kısmetse bu hayatımda da korucu olmayı planlıyorum.”

Babası tarafından okuma yazma öğretilir ve çok okuyan bir babanın oğlu olarak, evdeki kitapları okudukça felsefeden psikolojiye, polisiyeden siyasete çok konuda bilgi ve görüş sahibidir.

Alper Kamu, Cehennem Çiçeği kitabında, gündeminde, amcasının ölümüyle ortaya çıkan sırlar ve kim olduğu belirsiz “Adalet” adlı bir kadının varlığı ve mahalleye yeni taşınan Ümit adlı çocuk ve garip ailesi vardır. Ha tabii mahalle arkadaşlarının sorunlarını da çerez niyetine yanına alır.

Alper Kamu’yu en çok etkileyen babasıdır. Onunla yetişkin düzeyinde yaptığı sohbetler, babası ile ilgili düşünceleri felsefe ve psikolojik açıdan derin noktalara değinmektedir.

“Bir baba gibi söyle evladına: aşk var mıdır yok mudur, boş mudur dolu mudur, ne kokar, ne boktur?

Gülmesi biraz dinince ‘Tanrı gibi düşün,’ dedi babam ki, böyle bir yanıtı hiç beklemiyordum. ‘İnanıyorsan varolup olmaması pek önemli değildir. Ayrıca en büyük inkarcının da en inançlının da içinde bir nebze kuşku vardır. Ve elbette ki aşk da Tanrı da ölümsüzdür.’

İşte ben baba diye buna derim.”

Alper Kamu’yu tüm kitap boyunca en çok meşgul eden konu Ümit adlı arkadaşının kardeşini öldürdüğü iddiasıdır. Tanık ifadeleri ve belgeler de bu yönde bilgi verse de o inanmaz ve dedektifliğe soyunur. Sadece bununla da kalmaz, evlerine yakın karakola gittiğinde çaktırmadan göz attığı dosyalara da göz gezdirip katili, suçluyu bulmaya çalışır.

Edebiyat ile zenginleştirilen anlatım da yazar Alper Canıgüz’ün psikoloji mezunu olması etkisiyle de Kitapta öne çıkan kurgu ağırlıkta psikoloji üzerinedir. Bilinç akışı tekniği ile yazılan romanda Hakan Günday, Oğuz Atay tadı bulabilirsiniz. Akıcı bir anlatıma sahip kitap ile hem düşündürücü hem de kara mizah yapısıyla keyifli okuma yapmak isteyenler için ideal bir seçenek olur.

Sonuçta yazarın da dediği gibi “Bilirsiniz, insanlar doğar, ölür ve sonra büyür.”

Cehennem Çiçeği
Alper Canıgüz
April Yayınları
221 Sayfa, 2016

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir