Bu Anın Kitabı: Kırlangıç Çığlığı
Türkiye’de polisiye roman denildiği zaman yazdığı eserlerle akla gelen ilk isim olan Ahmet Ümit, Kırlangıç Çığlığı’ndaiçinde bulunduğumuz yıllardaki en büyük sorunlardan biri olan çocuk istismarını konu almış. Çocuk istismarı diye bahsettiğimiz insanlığın kanayan yarası olan iğrenç olayı işlemesi hasebiyle bu esere sadece polisiye bir kitap olarak bakmak yanlış olur, bu kitap şu an maalesef gerçeğin ta kendisidir.
Eserimiz, Başkomser Nevzat ve ekibinin yeni bir ceset bulması ile başlıyor. Ancak bu ceset hem bulunduğu yer itibariyle hem yanında bulunan eşyalar itibariyle diğer cesetlerden farklı. Bunun üzerine Başkomser Nevzat’ın devreye girmesiyle öldürülen şahsın çocuk tacizcisi olduğu ortaya çıkıyor. Ardından Başkomser Nevzat ve ekibi araştırmalara başlıyor ve Körebe adlı bir seri katilden haberdar oluyorlar. Bunun Körebe’nin ilk cinayeti olmadığını öğrenen ekip geçmiş yıllarda işlediği cinayetleri de mercek altına alıyor ve Körebe’nin sadece çocuk tacizcilerini öldüren bir seri katil olduğunu öğreniyorlar.Başkomser ve ekibi Körebe’yi ararken yeni cesetlerin ortaya çıkmasıyla yeni soru işaretleri de beraberinde doğuyor ve olaylar artık geri döndürülemez bir hal alıyor.
Bu kitapta dikkatimi çeken noktalardan biri seri katil profilininfarklılığı. Körebe’nin sadece çocuk tacizcilerini öldüren bir seri katil olması, konuyu araştıran birtakım insanda ona karşı bir hayranlık uyandırıyor. Zaman zaman bu filizlenmeye başlayan hayranlık yüzünden vicdanlarda anlaşmazlıklar ve çelişkiler oluşabiliyor.
Kırlangıç Çığlığı’nda değinilen bir diğer önemli nokta ise Suriyeliler. Ülkelerindeki bombalardan, zulümlerden kaçarak ülkemize sığınan insanların hikâyesi tüm gerçekliğiyle gözler önüne serilmiş. Ülkemize sığınan o insanların burada kötü niyetli insanların elinde nasıl oyuncak edilmeye çalışıldığı, mafyaların gözdesi haline getirildiği, inanın vicdanları, yürekleri paramparça etmeye yeter…
“Büyük felaketlere uğrayan insanların büyük acıları kanıksadıklarını okumuştum.”
Kırlangıç Çığlığı bu anın kitabıdır. Haberleri açtığımızda gördüğümüz vicdanımızı yaralayan, bize beddua ettiren çocuk istismarı haberleri, Suriyeli çocukların ve ailelerin çektiği çileler, hepsi bu kitapta gözlerimizin önüne geliyor. Ahmet Ümit’e böyle bir konuya değindiği için milyonlarca kez teşekkür ediyorum.
Biz bu konuda ne yapmalıyız?
Çocuklar bizim geleceğimiz. Onları korumak için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız, bu konuda çocuklarla beraber kendimizi de eğitmeliyiz. Çocuğumuza “hayır” demeyi öğretmeli ve ona karşı son derece iletişime açık şekilde yaklaşmalıyız. Çocuğumuz bize karşı bir şey anlatmak için tereddüte düşmemeli, “Annem ya da babam bana inanmaz.” diye asla ama asla düşünmemelidir. Kısacası hiçbir çocuk ailesinden korkmamalıdır.Bu konuda uzmanların tavsiyelerini okumanızı tüm insanlığa öneriyorum.
Kırlangıç Çığlığı
Ahmet Ümit
Everest Yayınları
398 Sayfa, 2018
4.5
5