Bir kitabı açıp okumaya başladığınızda vücudunuza neler olur?

Önceden uyaralım: Bazı yan etkileri var.

Kahve, kola veya abur cuburun vücudumuzda önemli etkilerinin olduğuna neredeyse hepimiz bir yerlerde rastlamışızdır. Peki, bir kitabı okuduğunuzda size ne gibi etkileri olduğunu biliyor musunuz?

Şimdi bir fincan lezzetli kahve ile büyüleyici bir kitap okumaya başladığınızda vücudunuza ne olacağını hayal edin…

Virginia Üniversitesi Kütüphanesi tarafından oluşturulan bir infografik bize bu bilgileri sunuyor. Bir kitabın açılmasından sonra ilk on dakikadan bir saate, güne, haftaya ve yıla kadar oluşan okuma etkisini açıklıyor.

Yıllar sonra ne olur? Tabii ki kolanın tam tersi, tek bir kitap tüm hayatınızı etkileyebilir.

İlk 10 dakika

Sisteminizin anlık uyarılması söz konusudur. Kitabın dokusu, görsel etkisi, farklı dünyalara geçişi sağlaması hatta kitabın kokusu bile okuyucuda uyarıcı etkisine sahiptir. İlk etkileri, farklı bir anlatıcı ile karşılaşma sonucu heyecan, yeni terminoloji ile uyum sorunu, yeni fikirlere karşı direnç ve beynin çalışmasında artış olabilir.

30. dakika

Kitabın etkileri artık artmaktadır. İşitsel ve görsel halüsinasyonlar söz konusu olabilir. Çoğu okuyucu artık kafalarının içinde birilerinin konuşmakta olduğunu fark eder ve gerçeğe yakın olabilen fantastik görüntüler gördüğünü belirtir. Birçok okuyucu farklı bir zaman veya mekana gittiklerini bile belirtir. Kitaba fiziksel müdahale etme gereği duyan okuyucular sayfa kenarlarına not almaya, satırların altını çizmeye veya yapışkanlı kağıtlar ile açıklamalar eklemeye başlar.

60. dakika

Kitaba tamamen odaklanma başlar. Okuyucu kontrol edilemeyen kahkahadan derin üzüntüye kadar değişebilen ağır etkiler yaşayabilir. Bazı kurgu okuyucuları gerçek dünyadan çekilirken kitaptaki karaktere veya olaya psikolojik bağlılık hisseder. Zaman zaman durup yalnızca boşluğa baktıkları bile gözlemlenir. Yeni gerçeklere ve fikirlere maruz kalma ve insanın kavrayışındaki artış gibi durumlar yan etkilerin kanıtıdır. Bu da öğrenme olarak adlandırılır.

60 dakika üzeri

Kitap şimdi saplantı haline gelir ve ondan ayrılma sinirliliğe ve dikkat dağınıklığına yol açar. Okuyucunun kitaba ihtiyacı o kadar yoğun hale gelir ki elinden bırakmakta zorluk çeker ve yeme ve uyku gibi basit ihtiyaçlar da ihmal edilir.

Saatler/ Günler / Haftalar

Geçirilen zaman okuyucuya veya kitaba bağlı olsa da bu noktada kitap bitmiştir. Bu durum aşırı melankoliğe neden olabilir. Aslında çoğu okuyucu ilk okumada aldıkları hisleri yeniden elde etmek için kitabı ikinci veya üçüncü kez okuyacaktır. Bazı okuyucular dünyanın daha az karmaşık olduğu kitaptan önceki yaşamlarına dönmeyi bile isterler. Aynı okuyucular yine de kısa bir dinlenmeden sonra daha zorlu okumaların peşine düşerler.

Yıllar

Kitabın etkileri hala hissedilmektedir. Çoğu okuyucu artan bilgi, hayat boyu öğrenme, aydınlanma ve entelektüel merak sebebi ile kitap kurdu olmuştur bile.

2 thoughts on “Bir kitabı açıp okumaya başladığınızda vücudunuza neler olur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir