Bir Bültenlik Şöhret

Müzik ve sinema üzerine yazılarımla, belki normalde ilgilenmeyeceğiniz türlere dair merak uyandırma göreviyle başlıyorum Kitapcafe’deki yazı hayatıma. İnsan kendi sevdiği şeylerden herkes aynı zevki alsın istiyor delice. Bende küçüklükten beri süregelen bir şey. Bir tür bencillik mi aslında, emin değilim. Tek bildiğim, çoğu zaman başarıya ulaşmadığı, ama görülüyor ki kolay öğrenen, hele kolay kabullenen biri hiç değilim.

Ünlü İngiliz müzik üstadı Peter Gabriel’ın kendi ismini verdiği 1980 tarihli üçüncü albümünden bir şarkı olacak ilk konuğumuz. “Family Snapshot”.

Şarkı nasıl anlatılır, elbette anlatılmaz. Açılıp dinlemeye bırakılır, herkes kendine düşeni alır. Fakat bir hikayesi varsa, ah, işte o hikayenin anlatılması gerekir.

 

Alabama valilerinden George Wallace’ın vuruluşunu anlatan, gerçek bir hikayenin üzerine yazılmış bir şarkıdır ‘Family Snapshot’. Aslında valiyi vuran Arthur Bremer’ı, onun ağzından anlatan bir şarkı.

Bremer, tek derdi ünlü olmak, hayatında ilk kez (tek kez bile olsa) ilk haber olmak isteyen bir sabıkalı ve bunun için valiyi öldürmeye karar veriyor. Aslında ilk olarak, başkan Richard Nixon’ı hedefliyor, fakat bunun imkansızlığını görüşü sonrası hedef değiştiriyor. Bu yönüyle, Robert DeNiro’nun başrolünde oynadığı John Herzfeld filmi ‘15 Minutes’ı hatırlatan (’15 Dakika’), belki bu filme esin kaynağı olmuş bir hikaye.

Planlarını yaparken düşündüğü tek şey var. “Mümkün olduğunca erken öldüreyim, sabah haberlerine yetişsin. Kaç bülten konuşulursam o kadar iyi, çünkü hayatımın geri kalanı boyunca başka şansım olmayacak.”

Bremer, Wallace’ı –fanatik bir seçmeni kılığında katıldığı– halka açık bir seçim konuşması esnasında, 15 Mayıs 1972 günü vuruyor. Dört kurşunun isabet ettiği Wallace saldırıdan yaralı olarak kurtuluyor, fakat hayatının geriye kalan 23 yılını belden aşağısı felçli olarak yaşıyor.

Yakalanıp tutuklanarak 53 yıl hapis cezasına çarptırılıyor Bremer. Hapisteyken tuttuğu 113 sayfalık günlüğü, yine kendisi hapisteyken “An Assassin’s Diary” (Bir Suikastçının Günlüğü) adıyla kitap olarak satışa sunuluyor 1973’te, yani birinci yılının sonunda.
Peter Gabriel tarafından, işte bu kitaptan yorumlanarak yazılmış bir şarkı ‘Family Snapshot’. Artık dinlemek ister miydiniz ki?

Gerçek hikayenin devamına dair,

Koyu bir Hıristiyan olan vali George Wallace, Bremer’ın hapisteki yirmi beşinci yılında kendisine bir mektup yazarak, çektiği büyük fiziksel acılara rağmen onu affettiğini, hatta günahlarının affı için onun adına tanrıya her gece dua ettiğini, eğer kabul edecek olursa, onu ziyaret etmek istediğini, kendisiyle arkadaş olmak istediğini” söylüyor 1996’da. Fakat Bremer bu mektup ve çağrıya cevap vermiyor.

Wallace bundan iki yıl sonra, 1998’de 79 yaşında hayatını kaybediyor.

Arthur Bremer ise cezasının 35 yılını çektikten sonra, 2007’de 57 yaşında şartlı tahliye ile hapisten çıkıyor.

Şu anda 68 yaşında olan Bremer, hayatına Amerika Birleşik Devletleri’nde Maryland’de devam ediyor.

I don’t really hate you
I don’t care what you do
We were made for each other
Me and you”

All turned quiet, I have been here before
A lonely boy hiding behind the front door
Friends have all gone home
There’s my toy gun on the floor
Come back mum and dad
You’re growing apart
You know that I’m growing up sad
I need some attention
I shoot into the light

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir