Bilim Üzerinden Kurguyla Yapılan, İnsan ve Toplum Eleştirisi: Köpek Kalbi

Kitabın içeriğini konuşmadan önce biraz Bulgakov’dan bahsetmek istiyorum. Gün geçtikçe değişen ülkesinde yabancılaşmaya başlamış ne yazık ki. Genel kitlenin uyguladığı adımları hoş ve mantıklı bulamamış, yalnızlığına sürüklenmiş; tüm bu kaybedişlere rağmen kazanabilmek için mücadelesine devam etmiş cesur bir adam.

Genel kitlenin savunduğu sistem ve yaşam şekline getirdiği hicivlerle kaybolma pahasına gerçekleri söylemeye çalışmış. Ne yazık ki yazdığı birçok eser siyasi irade tarafından yasaklanmış.

Bulkagov’un yaptıkları doğru olduğuna inandıklarını söyleyemeyen ya da yapamayanlar için bir timsal oluşturmalı, bence. Sadece döneminin politik ve sosyolojik yönleriyle değil, 20. yy. ilk çeyreklerinde yazmaya başladığı bu kitapla bilimsel yönünü de gözler önüne seriyor. O günlerde yeni yeni gündeme gelen bir bilimsel işlemi, bir nakil işlemini konu alması onun gününden ne kadar ileride olduğunu da göstermekte.

Kitabımıza gelirsek 132 sayfalık bu uzun hikâyede olağanüstü deneyler yapan ve meraklı bir

bilim insanı mevcut. Kitabın başlarında bir köpeğin iç sesiyle karşı karşıya buluyorsunuz kendinizi ve açıkçası ben onu oldukça sevdim. Bilim insanı olan kahramanımız bu köpeği sahipleniyor ve onun üzerinde birkaç işlem uygulamaya başlıyor. Bir insanın birkaç organını bu köpeğe naklediyor ve asıl macera buradan sonra başlıyor.

Ne yazık ki doktor bu uygulamayı yaparken nakil için kullandığı kadavranın geçmişini sorgulamamıştır ve sevgili köpeğinin değişimini üzülerek takip etmektedir. Karşısında bilimsel olarak bir mucize olmasına rağmen, bu başarılı bilim adamı kendini suçlu hissetmektedir. Topluma kazandırdığı “şey” den aslında nefret etmektedir. Ne yazık ki karşısındaki “şey” fiziksel olarak insana benzedikçe, insani değerlerini kaybetmektedir. Tam bir suç makinesi haline gelen bu canlı, siyasi iradeye karşı gösterdiği sempati ve gönüllü işlevsellikle gereksiz bir kurumun gereksiz bir mevkiisine getirilmiştir. Kitabın geri kalanı da sır olsun.

Bulkagov mükemmel bir kurgu ile hiciv sanatını en ince noktalarına kadar sergilemiştir. Türkiye İş Bankası yayınları tarafından çevrilen modern klasikler dizisindeki bu kitap herkesin kitaplığında bulunmalı, zannımca. Çeviri sayın Mustafa Yılmaz tarafından yapılmış olup, oldukça akıcıdır. Size keyifli okumalar diliyorum ve inandığınız şeyler için mücadele etmenizi öneriyorum. Kendinize iyi bakın.

“Şunu anlayın ki, asıl korkunç olan artık köpek kalbi değil, insan kalbi taşıması. Yani doğada var olanlar arasında en rezilini.”

Köpek Kalbi
Mihail Afanasyeviç Bulgakov
İş bankası Kültür Yayınları
Türkçesi: Mustafa Yılmaz
136 Sayfa , 2016

3 thoughts on “Bilim Üzerinden Kurguyla Yapılan, İnsan ve Toplum Eleştirisi: Köpek Kalbi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir