Bilim Dedektifleri
Bilim Dedektifleri son zamanlarda okuduğum 10 yaş ve üstü kitaplar arasında anlatımdaki heyecanı, meraklı soruları, verdiği cevap ve bilgilerle çocuk kitapları kategorisinde en beğendiklerim arasında yerini aldı.
“Bilim nedir Sıdıka Hanım?”
“Şu evde karanlık bir oda olsa içinde ne var diye merak etmez misin? Hah, bilim de odur işte. Bu dünyanın kilitli odalarını açmaya çalışmak.”
“Annenanne artık dünyada bilinmeyen bir köşe mi kaldı? Her yer ve her şey keşfedildi. Ama hala bilim yapılıyor, buna ne diyeceksin?”
“Bu kafanın içi hala sır evladım. Beyin mucizesini çözebildi mi insan? Yook!”
Melis, sosyal bilgiler dersinde “Bilim” konusu işleyip eve gelince ödevlerini yapmaya başlar. Bir ara meraklı gözlerle camdan dışarı bakarken köpekleri Çamur’un toprağı eşelediğini görerek bahçeye çıkar. Kardeşi Barış’ın da gelmesiyle buldukları kapıdan içeri girerek tünel boyunca ilerleyince yeni bir kapıya ve içinde kitap ayracı ile tek bir kuru fasulye tanesi bulunan bir şişeye ulaşırlar.
Kitap merak içinde başlıyor ama bundan sonraki bölümler daha da heyecanlı. Şişenin içinden “Kam” adında bir böcek çıkıyor ve çocuklara bir iş teklifinde bulunuyor. Yaptığı ufak bir testten sonra bilim dedektifliğine ilk adım olarak görevleri veriyor. Bu görevde buldukları kapıyı açmak için yolculuk yaparak üç tane anahtarı bulmaları gerekiyor. Ve seçtikleri bir kitap ile şişenin içinden çıkan kitap ayracını kullanarak yolculukları başlıyor.
Kitap iki yazar tarafından yazılmış ama okurken herhangi bir kopukluk hissetmiyorsunuz. Kitap kurgusu hem Melis hem de kardeşi Barış’ın gözünden yazılmış.Yazarlar içindekileri anlatırken meraklı iki kardeşi geçmişe gönderip bilimin temellerinin atıldığı yerlerde gezdirerek hem eğlenip öğrenmelerini hemde anahtarları bulmak için giriştikleri maceraları anlatıyorlar.
Bu gezide bende çok şeyler öğrendim. Endülüs’te İbn-i Rüşd ile tanıştım. Mezopotamya’da Ziggurat’ta gezinip Sümerlilerin bilim ve buluşlarına tanık oldum. Dünya’nın en uzun nehri Nil kıyılarında dolaşıp, piramitlerin içine girdim.
Biz kızımla kitabı çok sevdik. Geçmişte yapılan bilimleri, icatları ve buluşları böyle maceracı bir ruhla anlatan kitaplardan öğrenmek çok daha keyifli oluyor. İçindeki çizimler ve farklı yazı karakterleri ile süslenen sayfaları okumak hem akışın devamı hem de akılda kalması için artı bir seçenek.
Kitap, “Bilim Dedektifleri” serisinin ilk kitabıymış. Umarım devamı gelir. Meraklı ve öğrenmeye açık çocuklar için öğretici, öğretmenlerin de okuyup öğrencilerine tavsiye edebileceği bilgi kaynaklı bir kitap olmuş.
Bilim Dedektifleri | Böcek Kam Uyanıyor
Emir Hersan & Sevil Bal
Genç Timaş Yayınları
136 Sayfa, 2018