Bazı kitaplar Mutlaka Okunmalıdır: Bookstagram Önerileri
Sosyal medyada yer alan bookstagramların paylaştığı ve yorum yaptığı kitaplar, kendimize kitap seçerken fikir verir. Sizin için sevilen bookstagramlara mutlaka okunması gerektiğini düşündükleri kitapları sorduk: @aycati Ayça Ertürk, @postityorumlar Aslıhan Yayla, @bikitapbicay Gülden Girgin, @mehtapvekitap Mehtap Belli, @zarifbirokur Emine Boz sizler için önerilerini söylediler.
@aycati Ayça Ertürk’ün önerileri
Hakkari’de Bir Mevsim
Ferit Edgü
Hakkari’de bir kış boyunca öğretmenlik yapan bir adamın hikayesini anlatır, kitap. Ancak sıradan bir kitap olmadığını aldığı ödüller, sinemaya uyarlanması ve birçok dile çevrilmesi ile göstermiştir.
“Ben gizli yazanlardanım. Gizli, yani kendi kendine yazanlardan. Bir de benim durumumda olanlara yazıyorum ki aynı şey. Belki bir gün sen de yazacaksın yaşadıklarını, düşlerini, korkularını yaşadığın sözcükleri.”
Asılacak Kadın
Pınar Kür
Asılacak Kadın, gazetelerde okuduğunuz herhangi bir kadın haberinin, herhangi bir haber olmaktan çıkıp Pınar Kür’ün kalemiyle bir romanda vücut bulmuş halidir. Birçok dile çevrilen eser, okuyucuları üzerinde önemli etkiler bırakmakta.
“Düşünce özgürlüğünü bir kavram olarak bile ortadan kaldırmanın en iyi yolu, düşünmeyi bilmeyen kuşaklar yetiştirmektir.”
Puslu Kıtalar Atlası
İhsan Oktay Anar
Tarih okuyup anlayana öğretmendir, anladıklarını yorumlayana felsefedir. Kitabın kahramanı Uzun İhsan Efendi de tarihin sayfalarında okuyucuya kendi yolculuğunu felsefik ve fantastik bir kurguyla aktarmaktadır. İhsan Oktay Anar’ın büyüleyici kaleminden unutulmaz bir eser.
“Eğer bu dünyadaki en büyük amacın bilmekse daha öğreneceğin çok şey var.”
Üstat ile Margarita
Mihail Bulgakov
Şeytan, Moskova’ya gelir ve yanındaki yardımcıları ile çeşitli tuzaklarla insanları kandırmaya çalışır. Ona kanmayan Üstad ve Margarita’dır. Dönemin Rusya’sını mizahi ve fantastik bir dille eleştiren eser, yayımladıktan kısa süre sonra yasaklanmıştır. Ancak bu yasak, romanın dünyada tanınmasına ve okuyucuları tarafından benimsenmesine engel olamadı.
“Kendisinin yarınını bile güvenceye alamayan insan, yeryüzünü nasıl yönetebilir?”
Katip Bartleby
Herman Melville
Bir hukuk bürosunda kâtiplik yapan Bartleby, günün birinde kendisinden beklenen işleri yapmamaya ve özgürce hareket etmeye başlar. Hikâyenin sıradışılığı olayların ve kâtibin davranışlarının, çalıştığı büronun avukatının gözlemleriyle aktarılmasıdır. Hem eleştiren hem de eleştirilen bir tarafın anlatımıyla psikolojik savaşı, direnişi ve toplumsal etkileri görmek, farklı bir bakış açısı sunuyor.
“Gelin görün ki dar görüşlü kişilerin bitmeyen uzlaşmazlıkları, sonunda daha yüce gönüllü olanların en iyi kararlarını bile yıpratır.”
5
1
0.5