Agatha Parrot ve Balon Kafa

KjartanPoskitt, çocuk yazarları arasında ismi pek bilinmese de Türkçe’ye çevrilmiş 23 kitabı bulunuyor. Çocuk kitaplarını seri olarak sunan yazar aynı zamanda sunuculukta yapmaktadır.

Kitaplarını, çocukları gülümsetebileceği şekilde eğlenerek okusunlar ve öğrensinler diye kaleme almayı seven bir yazar. Gülerken öğreten yazarlardan diyebiliriz. Özellikle çocuklara matematiği öğretmek için çabalayan yazarın matematik üzerine çıkardığı seri, çocuklara hissettirmeden bilgi aşılamakta.

Benim okuduğum kitapta ise sorun çözmeye odaklı zeki ve esprili bir kız olan, hayat enerjisi tavan yapmış Agatha Parrot var.

Agatha tek sayı sokağında oturuyor ve tek sayı ilköğretim okuluna gidiyor. Çok iyi anlaştığı beş kişilik arkadaşlık grubuna “Bizim Çete” ismini takmış. Kitabın başında illüstrasyon olarak çizilen arkadaşlarını ve sokağını tanıtmış, çocuklar kitabı okurken gözünde canlandırabilmesi için güzel düşünülmüş bir uygulama.

Balon KafaAgatha’nın sınıfı, Mısır Mumyalarını görmek için bir müzeye gideceklerdir, tek şart o gün herkesin tam olarak hazır olmasıdır. Ama Agatha ve arkadaşları önceki gün Martha’ların evinde, içine kendi zevklerine göre doldurdukları pizzaları yerken ahtapot ezmeli pizza ile Martha midesini bozmuştur. Ve Agatha gezinin iptal olmaması için bir plan yapar. Sanki Martha okuldaymış gibi göstermek için onun parkasını kamuflaj olarak kullanarak balon ve gazetelerden oluşturduğu sahte bir Martha hazırlar, tek sorun ise bu balon kafalı sahte arkadaşını öğretmenlere nasıl inandıracak olmasıdır.

Gizlilik için o parkenin çıkmaması ve Martha’nın hiç konuşmaması lazımdır. Bunun için radyatörlerin altına su dökerek zekice planını uygular tabi bu hiç kolay değildir, kendini gizli ve eğlenceli ve bir o kadar da tehlikeli bir olayın içinde bulur. Asıl sorun ise sınıfta öğretmenin tiyatro görevi için Martha’yı seçmesiyle yaşanacaktır.

Kitap Agatha’nın ağzından anlatıldığı için daha eğlenceli. Sorunlara çözüm bulma ve bunları uygularken yaşadıkları, etrafına olan hazır cevap olması, laf aralarına sıkıştırdığı iğneleyici lafları ile Agatha kendine olan öz güvenini gözler önüne seren,mizah yönü yüksek, eğlenceli bir karakter.

Kitap 10 yaş üstü çocukların okuyabileceği tarzda. İçinde bulunan karikatür tarzı illüstrasyonlara renk verilmediği için çocukların hayal gücüne dayalı boyanabilmesini de sağlıyor. Biz kızımla kitabı çok sevdik, Agatha gibi kendine güveni yüksek, eğlenceli ve pratik zekâya sahip olmak istiyor. Kitap kurgusuysa gerçek hayatı karşılaştırdığım zaman bu benim gözümde biraz zor görünse de onun hayal dünyasında ve güvenindeki artıları görünce seviniyorum.

Klasik tarzların dışına çıkıp, çocuğunuzun okurken gülümsemesini istiyorsanız bu kitap onlara göre. Biraz haşarı, biraz yaramaz, zehir gibi çalışan bir kafa! Aynı çocuklarımız gibi…

Agatha Parrot ve Balon Kafa
Krartan Poskitt
Epsilon Yayınları
Resimleyen: David Tazzyman
Türkçesi: Başak Kıran
198 Sayfa, 2014

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir