7×9 = Eyvah!

Matematikle aranız nasıl? Benimki çok vasattı; ilkokul öğretmenimiz emekli olmak istemeyen yaşı gelmiş ve geçmiş öğretmenlerdendi.İlkokul dönemimde başladı, matematiğe soğukluğum;hiç sevemedim matematiği, lisede iyiydi öğretmenimiz ondan ne aldıysam,hoş zemin iyi olmazsa ne kadar iyidir o da ayrı mevzu. Ama şu yaşıma geldim bildiğim az buçuk bir şeyler var, bari unutmayayım diye çalışıyorum arada sırada.

Kitabı elime alınca kendimi gördüm Çakıl’ın hikâyesinde, kardeşlerim benden çok daha iyi bilirler matematiği (ben sözelciydim, onlar sayısalcı);ama asla aile içinde o üstün tartışmamız olmadı.Evde herkesin ders çalışması için gereken ortamımız hep olmuştur ve anne babamız da en birinci destekçimizdi.
Kimisi matematik sever kimisi edebiyat kimisi resim. Ailelerin çocuklarının yeteneklerini bilip ona göre çocuklarının eğitimlerinde ilerlemelerine yardımcı olmalarını tavsiye ederim. Matematik yetenek meselesi bence; ama çalışma konusu da bambaşka konu. Herkesin gayretine göre sürekli çalışmayla başarabileceği inancımız da daimdir. Yaşadık, tecrübe ettik.

Çakıl da matematiğin asıl konularından olan “çarpım tablosundan” şikâyetçidir, bir türlü aklında tutamaz çarpımları. Çarpım tablosu olmasa Çakıl üçüncü sınıfta çok iyi vakit geçirecek. Ama rakamları çarparken sürekli zorluk yaşar ve bir türlü ezberleyemez. Arkadaşlarının ve kardeşinin çarpma işleminde ondan daha başarılı olması ise Çakıl’ı daha da üzer. Ailesi, arkadaşları ve sınıfın hamsterı Pamuk, Çakıl’ın çarpım tablosunu ezberlemesinde yardımcı olurlar. Babası farklı bir oyun öğretir, arkadaşları farklı öğrenme metotları söyler ve sonunda Çakıl’da ödülü almaya hak kazanır.

Bu kitap, Amerikan Kütüphaneler Birliği Dikkate Değer Çocuk Kitabı olarak yerini aldı. Okununca herkesin kendine pay çıkaracağı bir kitap, 7×9 = EYVAH!

7x9 = EYVAH!Kara tahta önünde ne terler dökerdik çarpım tablosu sorulduğunda, bilemediğimiz zaman tek ayaküstünde çöpün yanında bekleme cezalarımız da cabası. Ama çalışınca da ezberleniyordu.
Öğrenci milleti hep işin ciddiyetine sonradan varmıştır. İşin başında çalışsak ne güzel olurdu. Dersleri eğlenceli hale getirmek için de uğraşılsa; kolay yollar öğretilse… Herkesin öğrenme durumu ve kapasitesi göz önünde bulundurulsa, kişi bazlı öğretim teknikleri uygulansa ve vakti gelip geçen emeklilik yaşını çoktan geçen öğretmenler yerlerini genç beyinlere devretse her şey çok güzel olur bence…

İlkokul çağındaki çocukların gayret ederek, sürekli çalışarak ve inanarak başarabilecekleri duygusu çok güzel işlenmiş kitapta. Her ders için bu geçerlidir sadece matematik için değil bunu da unutmayalım.

Yayınevine bu baskıyı çevirdikleri için teşekkürlerimi sunarım. Derslerinde öğrenme konusunda sıkıntı yaşayan miniklere almak için güzel bir hediye alternatifi olur, bence. Keyifle okuyun, okutun.

7×9=EYVAH!

Claudia Mills
Beyaz Balina Yayınları
Türkçesi: Handan Sağlanmak Arlı
96 sayfa,2017

5 thoughts on “7×9 = Eyvah!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir