1984’ten Akrostiş Alıntılar

1984, George Orwell’ın kaleme aldığı, baskıcı yönetimlerin halkın üzerindeki etkilerini anlattığı distopya tarzı bir eser olup diğer ünlü eseri Hayvan Çiftliği ile benzer özellikler göstermektedir. 1984’te Dünya üzerinde var olan Okyanusya adlı ülkede yaşananlar aktarılmaktadır. Yöneticilerin belirlediği yasalar çok ağırdır; Din, cinsellik, yazmak, okumak gibi birçok unsur yasaktır. Kitapta yer alan kurallar ve distopik özelliği ile de Cesur Yeni Dünya kitabına benzetilmektedir. 1947 yılında yazılmış olmasına rağmen güncel etkilerini günümüzde de sürdüren kült kabul edilmiş bir eserdir. 1984, kütüphanenizde okuduğunuz ve okunması gerekenler listesinde mutlaka yer almalıdır.

[dropcap letter=”G”]elecek ya şimdiye benzeyecekti, ki o zaman ondan haberi bile olmayacaktı ya da şimdiden farklı olacaktı, ki o zaman da içinde bulunduğu durumun hiçbir anlamı kalmayacaktı.

[dropcap letter=”E”]le aldığınız bilgilerin çoğunun gerçek dünyayla en küçük bir bağıntısı yoktu; bir kuyruklu yalanın bile gerçek dünyayla daha çok bağıntısı olduğu söylenebilirdi.

[dropcap letter=”O”]ysa günce tutmaya başlamakla, kendini intihardan farksız böylesi güdülere karşı korumaya alacağını ummuştu.

[dropcap letter=”R”]ahat rahat, güven içinde okuyor olmanın tadını çıkarmak istiyordu.

[dropcap letter=”G”]eçmiş yalnızca şu cam parçası gibi, üstünde hiçbir şey yazmayan nesnelerde yaşıyor.

[dropcap letter=”E”]ski çağlarda savaş, handiyse tanımı gereği, önünde sonunda son bulan, genellikle kesin bir zafer ya da bozgunla sona eren bir şeydi.

[dropcap letter=”O”]ysa insan doğasını biz yaratıyoruz. İnsanoğlu eğilip bükülmeye çok yatkındır.

[dropcap letter=”R”]üyayı gördüğü yetmiyormuş gibi, bir de uyanır uyanmaz rüyadan geriye kalanlar aklına üşüşmüştü.

[dropcap letter=”W”]inston, şu erdemlilik duvarını hayatında bir kez olsun yıkmayı sevmekten de daha çok istiyordu. Hakkını vererek sevişmek, isyan demekti.

[dropcap letter=”E”]ski, o yüzden de güzel olan her şey, belli belirsiz de olsa kuşku çekiyordu.

[dropcap letter=”L”]imon var, diye çalar çanları St. Clement’in, “nerde benim üç çeyreğim”, diye çalar..

[dropcap letter=”L”]üks, uzun yaşamak ya da mutluluk değil, yalnızca iktidar, salt iktidar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir